Elevii de clasa a VIII-a sustin proba la romana pentru admitere

Elevii de clasa a VIII-a sustin astazi prima dintre cele doua probe scrise din cadrul admiterii la liceu, cea de limba si literatura romana, urmand ca pe 12 mai sa sustina proba la matematica.

Elevii care au invatat in limba materna vor sustine si o a treia proba, la aceasta disciplina, pe 6 mai. Examenele pe care le sustin elevii de clasa a VIII-a inlocuiesc tezele unice.

Subiectele vor fi secrete si, potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, trebuie "sa fie formulate dupa modelul evaluarilor internationale, sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru evaluarea nationala, sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa permita rezolvarea in 120 de minute".

Potrivit metodologiei aprobate, admiterea la liceu se va face tot prin repartizare computerizata. Anul acesta, media de admitere la liceu va fi calculata tinand cont de media de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50%, media notelor obtinute in clasa a VII-a la tezele cu subiect unic, pondere 25%, si media notelor obtinute la probele din clasa a VIII-a ce inlocuiesc tezele unice. Din anul scolar 2010-2011, media de admitere la liceu se va calcula in functie de media de absolvire a gimnaziului, pondere 50%, si media la probele sustinute in clasa a VIII-a in locul tezelor unice.

In vederea derularii repartizarii computerizate, in perioada 17-24 iunie, absolventii claselor a VIII-a, impreuna cu parintii si dirigintii lor, vor completa fisele de inscriere la liceu. Elevii pot opta pentru licee dintr-un singur judet. Daca aleg sa invete la licee din alt judet decat cel in care au terminat gimnaziu, ei vor completa fisele de inscriere in centre special organizate in acest scop.

Pe 2 iulie va avea loc repartizarea propriu-zisa, iar pana pe 3 iulie unitatile de invatamant gimnazial vor afisa listele cu fostii lor elevi admisi la liceu si lista cu locurile in liceu ramase disponibile.

Tezele cu subiect unic au fost introduse la initiativa fostului ministru al Educatiei, Mihail Hardau. Primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din anul scolar 2006-2007, cand, sub forma de proiect-pilot, tezele au durat 50 de minute si au fost simple lucrari semestriale de clasa.

La inceputul anului 2009, ministrul Ecaterina Andronescu a avansat posibilitatea de a modifica admiterea la liceu, prin revenirea la formula examenelor organizate de aceste unitati de invatamant, dupa numeroasele nemultumiri manifestate de parinti, elevi si profesori fata de tezele unice, criticate pentru ca nu ar fi reflectat nivelul real de pregatire al elevilor.

In cele din urma, insa, Ministerul Educatiei nu a facut decat sa inlocuiasca tezele unice cu probele la limba romana, matematica si, dupa caz limba materna, renuntand astfel doar la disciplina istorie/geografie si la sustinerea verificarilor si in timpul clasei a VII-a, nu doar a VIII-a.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

astăzi, 21:13

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

astăzi, 18:15

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

astăzi, 17:43

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...