Electricitatea eoliana platita de romani la factura aprinde becurile strainilor

In timp ce romanii platesc bani grei pentru energia electrica, multumita presiunilor exercitate de Uniunea Europeana, Romania exporta masiv energie, in special din cea mai ieftina, cea eoliana, care este subventionata de noi toti prin sistemul certificatelor verzi, valoarea fiind platita de fiecare roman, pe factura lunara.

Circa 5% din toata energia produsa in Romania de la inceputul anului a fost exportata, "vinovatii" fiind traderii de energie. In tot acest an, dar cu precadere in ultimele doua luni, Romania a fost un exportator net de energie, inversand situatia de anul trecut cand am fost net importatori, pe fondul secetei cumplite ce a afectat tara. Potrivit datelor de la Dispeceratul Energetic National, o cantitate de 660 GWh a fost vanduta in afara, de la inceputul anului, cea mai prolifica luna fiind septembrie, cu o medie de 316 MWh vanduti zilnic.

Totusi, niciun producator de energie local nu a exportat energie. Fie ca se numesc producatori termo, hidro, eolieni, nucleari sau fotovoltaici, toti au vandut energia pe bursa OPCOM, pentru ca sunt obligati, explica Nicolae Havrilet , presedintele Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

De aici, unii cumparatori din piata au decis ca e mai avantajs sa vanda energia in afara tarii, decat in tara. Si o fac pentru ca beneficiaza de preturi extrem de bune ale energiei pentru ca producatorii de energie "verde" arunca pe piata curent foarte ieftin. Isi permit, productia lor de energie este subventionata de toti consumatorii din Romania.

Potrivit specialistilor din domeniu, "nu exista nici macar un producator de energie care sa exporte. Aici este o piata controlata in totalitate de traderi. Ei au filiale si aici, si in mai toate tarile din jur, cumpara foarte ieftin de aici si vand scump in afara". Astfel, pe langa energia pe care companiile ce opereaza parcuri eoliene si, mai putin , fotovoltaice, o vand prin contracte pe termen lung, mai au si energie pe care o dau pe Piata Zilei Urmatoare. Aceasta este foarte ieftina, de la 70 de lei/MWh, in cursul zilei, pana la 10-15 lei in cursul noptii. Media pretului pe bursa, pentru energia livrata in banda, intr-un contract pe termen lung este 180 de lei/MWh.

Cui vand exact, si la ce pret, nu se poate afla decat din contractele pe care traderii le incheie cu beneficiarul final din strainatate, care sunt confidentiale, traderul nefiind obligat sa le faca cunoscute autoritatilor. Potrivit lui Havrilet, energia ar ajunge in tarile vecine noua Serbia, Ucraina, Bulgaria, si de aici in Turcia si Republica Moldova.

Energia "verde" a ajuns sa conteze in proportie de peste 20% in totalul energiei produse de Romania, in cazul in care conditiile climatice sunt favorabile. In zilele in care este vant si soare ponderea energiei din surse regenerabile poate ajunge si la 30%. In aceste zile, energia produsa in Romania depaseste cu putin 8.000 de MWh. Din acestia, aproape 2.000 de MWh sunt eolieni, solari si pe biomasa. Energia provenita din surse regenerabile este subventionata de toti consumatorii din Romania prin sistemul certificatelor verzi. Contributia fiecaruia este inscrisa in partea de jos a facturii la curent. Toata energia produsa in Romania se vinde pe bursa OPCOM. Cea mai ieftina energie este a producatorilor din surse regenerabile, pentru ca sunt subventionati, apoi urmeaza cea hidro, cea nucleara si ce produsa in termocentrale, potrivit economica.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost „întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune!

astăzi, 12:15

În urma acestui rezultat, Dinamo se află pe locul trei în clasament, cu 17 puncte. De cealaltă parte, Botoșani a rămas tot penultima, cu 8 puncte. Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fo...

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...