Egiptul fierbe: Islamistii ies in strada

Egiptul fierbe: Islamistii ies in strada
Islamistii ies vineri in strada in Egipt, pentru a-si manifesta sustinerea fata de presedintele indepartat de la putere de armata, Mohammed Morsi. Observatorii se asteapta la ciocniri violente intre islamistii sustinatori ai Fratiei Musulmane, si opozitia ce a dorit demisia lui Morsi.

 Joi, zeci de persoane au fost ranite in ciocniri in orasul natal al lui Morsi si exista posibilitatea ca violentele sa se extinda. In peninsula Sinai, langa Israel, au existat deja atacuri ale militantilor, scrie Reuters.

 Felul in care armata va gestiona eventualele violente va influenta felul in care SUA si alte puteri internationale vor continua sa ajute Egiptul. Deja, faptul ca Morsi a fost indepartat de armata de la putere, in urma a ceea ce unii au numit lovitura militara, a pus probleme SUA, ce revizuieste ajutorul militar si civil de 1,5 miliarde de dolari anual.

 Protestele de vineri se vor numi "Vinerea Respingerii". "Vom continua sa asiguram locurile unde se protesteaza cu trupe si avioane, daca este necesar, pentru a ne asigura ca demonstrantii pro si contra Morsi nu se incaiera. Ii vom lasa sa demonstreze si sa se deplaseze unde doresc", a declarar un reprezentant al armatei.

 Opozantii politici ai lui Morsi au incercat sa explice ca arestarea acestuia nu este o lovitura militara, intrucat armata a ascultat doar de vointa poporului.

 Seful Curtii Constitutionale a Egiptului, Adli Mansour, a depus, joi, juramantul in calitate de presedinte interimar al tarii.

 Cu doar o zi inainte, Mohammed Morsi, primul presedinte al Egiptului ales prin vot democratic, a fost inlaturat de la putere, dupa ce i se daduse un ultimatum de 48 de ore, care expirase la ora locala 19:00, miercuri. Dupa expirarea termenului, armata a anuntat eliberarea lui Morsi din functia de presedinte al statului si desemnarea unui guvern interimar.

 Un oficial al armatei a explicat arestarea presedintelui Mohammed Morsi, ca masura "preventiva". Acesta a adaugat ca presedintele ar putea fi judecat pentru acuzatiile aduse de opozantii sai.

 In iunie, peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petitie prin care cereau demisia presedintelui Mohammed Morsi, pe care il acuzau ca nu a facut nimic pentru ameliorarea nivelului de trai din tara. De strangerea semnaturilor s-a ocupat gruparea Tamarod, care i-a indemnat pe semnatarii petitiei sa ia parte la proteste.

 Manifestantii au iesit in strada ca urmare a nivelului scazut de trai si au luat amploare dupa ce presedintele Morsi a dat o dispozitie prin care si-a marit prerogativele si a propus o constitutie bazata pe legea islamica, Sharia.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
54

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
717

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
215

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...