Egiptul fierbe: Islamistii ies in strada

Islamistii ies vineri in strada in Egipt, pentru a-si manifesta sustinerea fata de presedintele indepartat de la putere de armata, Mohammed Morsi. Observatorii se asteapta la ciocniri violente intre islamistii sustinatori ai Fratiei Musulmane, si opozitia ce a dorit demisia lui Morsi.

 Joi, zeci de persoane au fost ranite in ciocniri in orasul natal al lui Morsi si exista posibilitatea ca violentele sa se extinda. In peninsula Sinai, langa Israel, au existat deja atacuri ale militantilor, scrie Reuters.

 Felul in care armata va gestiona eventualele violente va influenta felul in care SUA si alte puteri internationale vor continua sa ajute Egiptul. Deja, faptul ca Morsi a fost indepartat de armata de la putere, in urma a ceea ce unii au numit lovitura militara, a pus probleme SUA, ce revizuieste ajutorul militar si civil de 1,5 miliarde de dolari anual.

 Protestele de vineri se vor numi "Vinerea Respingerii". "Vom continua sa asiguram locurile unde se protesteaza cu trupe si avioane, daca este necesar, pentru a ne asigura ca demonstrantii pro si contra Morsi nu se incaiera. Ii vom lasa sa demonstreze si sa se deplaseze unde doresc", a declarar un reprezentant al armatei.

 Opozantii politici ai lui Morsi au incercat sa explice ca arestarea acestuia nu este o lovitura militara, intrucat armata a ascultat doar de vointa poporului.

 Seful Curtii Constitutionale a Egiptului, Adli Mansour, a depus, joi, juramantul in calitate de presedinte interimar al tarii.

 Cu doar o zi inainte, Mohammed Morsi, primul presedinte al Egiptului ales prin vot democratic, a fost inlaturat de la putere, dupa ce i se daduse un ultimatum de 48 de ore, care expirase la ora locala 19:00, miercuri. Dupa expirarea termenului, armata a anuntat eliberarea lui Morsi din functia de presedinte al statului si desemnarea unui guvern interimar.

 Un oficial al armatei a explicat arestarea presedintelui Mohammed Morsi, ca masura "preventiva". Acesta a adaugat ca presedintele ar putea fi judecat pentru acuzatiile aduse de opozantii sai.

 In iunie, peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petitie prin care cereau demisia presedintelui Mohammed Morsi, pe care il acuzau ca nu a facut nimic pentru ameliorarea nivelului de trai din tara. De strangerea semnaturilor s-a ocupat gruparea Tamarod, care i-a indemnat pe semnatarii petitiei sa ia parte la proteste.

 Manifestantii au iesit in strada ca urmare a nivelului scazut de trai si au luat amploare dupa ce presedintele Morsi a dat o dispozitie prin care si-a marit prerogativele si a propus o constitutie bazata pe legea islamica, Sharia.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O persoană rănită în urma unui accident rutier, la Zăicești

astăzi, 15:37

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în localitatea Zăicești. În eveniment a fost implicat un singur autoturism. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașame...

Ești în concediu de creștere și îngrijire copil? Guvernul îți va impune să plătești 2430 lei/ an ca să beneficiezi de asigurare de sănătate!

astăzi, 15:30

Pachetul de măsuri de austeritate lansat de premierul Ilie Bolojan propune ca un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public...

Ce le recomandă DSP botoșănenilor să facă pe timp de caniculă!

astăzi, 15:00

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani oferă o serie de recomandări cetățenilor pentru prevenirea impactului negativ al temperaturilor crescute. I. Recomandări pentru populația ...