Educația pentru mediu va fi inclusă, la fel ca educația financiară și juridică, în programa școlară, a decis Senatul

Pentru a ajuta elevii să învețe despre bunele practici din domeniu și efectele acțiunilor lor asupra mediului, parlamentarii au decis, printr-un proiect de lege adoptat luni la Senat, să introducă și educația pentru mediu în programa școlară. Introducerea în școli a educației pentru mediu vine după ce, în noiembrie, au fost introduse educația financiară și educația juridică.

Proiectul de lege adoptat de senatori, care va merge acum la promulgarea prin decret prezidențial, prevede modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 în sensul introducerii, în curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial, a competențelor de mediu.

În prezent, curriculumul național se axează pe opt domenii de competențe-cheie, care determină profilul de formare a elevului, astfel:

 

- competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale;
- competențe de comunicare în limbi străine;
- competențe de bază de matematică, științe și tehnologie;
- competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;
- competențe sociale și civice;
- competențe antreprenoriale, financiare și juridice;
- competențe de sensibilizare și de expresie culturală;
- competența de a învăța să înveți.

Competențele de mediu ar urma să se alăture celor sociale și civice.

„Provocările legate de mediu necesită un răspuns urgent și ambițios, pentru că viitorul se clădește cu o generație pregătită pentru provocările actuale legate de climă și mediu. Investițiile în infrastructura verde, în programe de mediu și de management sustenabil al resurselor naturale ale României nu pot fi susținute eficient în lipsa educației corespunzătoare a populației”, motivează inițiatorii proiectului introducerea competențelor de mediu.

După ce această propunere legislativă va fi publicată în Monitorul Oficial, trebuie totuși menționat că, mai departe, pentru a se aplica efectiv, modalitatea de implementare a curriculumului național în programele școlare trebuie stabilită prin ordin al ministrului Educației, scrie AvocatNet.ro.

Spre jumătatea lunii noiembrie, autoritățile de la noi au stabilit că educația financiară și cea juridică vor fi studiate de elevi în școli începând cu anul școlar 2022-2023. Mai exact, cursul de competențe antreprenoriale a devenit, odată cu apariția Legii 273/2021, cursul de competențe antreprenoriale, financiare și juridice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean reținut, pentru 24 de ore, după ce ar fi încercat să violeze o femeie!

astăzi, 10:06

La data de 17 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tân...

Tristețea ”Fetei cu acordeonul”, apreciată în Franța, Germania, Turcia sau Belgia: În Botoșani ”am fost chemată să cânt de două ori în 3 ani!” (Foto, Video)

astăzi, 10:05

Oamenii din Botoșani o cunosc, dovadă că, de fiecare dată când a fost promovată în spațiul virtual, a adunat sute de mii de vizualizări. Este iubită, apreciată, ascultată. Cu foa...

“Agro Impact” - Proiect de Educație Antreprenorială pentru elevii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 09:42

Proiectul ,,Agro Impact”- este un proiect ce se desfășoară cu elevii  Liceului ,,Demostene Botez” Trușești și elevii din liceele partenere (Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș&rdqu...