Eclipsa solara in mijlocul noptii. Fenomenul ciudat care incepe la 2 iunie si se termina la 1 iunie

Eclipsa solara in mijlocul noptii. Fenomenul ciudat care incepe la 2 iunie si se termina la 1 iunie

   www.protv.ro

In aceasta perioada, lumea va fi martora a trei eclipse: doua eclipse solare partiale, ce au loc la o luna distanta, si o eclipsa totala a lunii, ce va incepe cu o asa-numita "eclipsa solara de la miezul noptii".

O eclipsa solara la miezul noptii? Cum este posibil

Se poate intampla la inceputul verii in zona arctica, locul unde soarele straluceste pe cer 24 de ore din 24. Eclipsa va avea loc pe 1 iunie si 2 iunie si va fi vizibila din Nordul Americii, Europa si Asia.

Eclipsa incepe joi, la rasarit, in nordul Chinei si Siberia, apoi va fi vizibila in zona Arctica, fiind vizibila apoi in Canada.


Eclipsa incepe joi, dar se termina miercuri


Nu este ceva ciudat. Eclipsa incepe pe 2 iunie si se termina pe 1 iunie, pentru ca va trece pragul Liniei Datei Internationale.


Ce este Linia Datei Internationale

Pentru a intelege ce este Linia Datei Internationale si cum este posibil ca un eveniment sa inceapa intr-o zi urmatoare celei existente intr-un anumit loc pe Terra, trebuie intelese doua notiuni: timpul legal si timpul civil.

Fusul orar este o zona pe Pamant in care este legal in vigoare aceeasi ora (acelasi timp). Timpul aflat legal in vigoare intr-un anumit loc este numit timp legal, ora legala, ora oficiala sau ora locala.

Potrivit Wikipedia, timpul civil al unui loc este definit prin masuratori astronomice, astfel incat ora 12.00 sa coincida cu amiaza locului. Pentru ca amiaza astronimica nu este simultana in toate zonele de pe Pamant, utilizarea acestui timp civil ar duce la situatia in care fiecare localitate ar avea propria ora. Timpul civil este egal doar pentru locuri aflate pe acelasi meridian.

Pentru a evita existenta unei ore diferite in fiecare punct de pe Terra, s-a stabilit o impartire a suprafetei Pamantului in zone numite fuse orare. Timpul de referinta pentru definirea fusurilor orare este timpul universal coordonat (UTC).

Linia de schimbare a datei este modificata pentru a evita arhipelagurile din Oceanul Pacific. Asa se face ca exista fusuri orare dincolo de UTC+12, si anume UTC+13 si UTC+14.

Acolo unde ajustarea pentru fusul orar rezulta intr-un timp de cealalta parte a miezului noptii UTC, atunci data locului respectiv este cu o zi mai devreme sau mai tarziu.

De pilda daca la Cairo, Egipt (UTC+2) este ora 23.00 UTC, luni, 15 martie, atunci in Cairo este ora 01.00, marti, 16 martie.

Cum in nordul Chinei va fi deja 2 iunie la ora producerii eclipsei, pana cand aceasta va ajunge in Canada va fi 1 iunie.

 


Sursa: Stirileprotv.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATENȚIE la înșelăciuni! Pățania unui botoșănean după ce a fost înșelat de un ,,reprezentant" al unei bănci!

astăzi, 09:28

Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție. În contextul dezvoltării r...

Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale!

astăzi, 09:06

Angajatorii din România trebuie să se alinieze noilor dispoziţii europene, care se referă la salariul minim. Încă din luna februarie, Guvernul a aprobat procedura de aplicare a mecanis...

Comunicat de presă la finalizarea proiectului “ Îmbunătățirea infrastructurii educaționale a unităților de învățământ special și conexe din subordinea Consiliului Județean Botoșani ”

astăzi, 08:21

  Comunicat de presă finalizare proiect - mai 2025 „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”   UAT Județul Botoșani - Consiliul Județean, &i...