plante etnobotanice, şi a amintit că Guvernul a aprobat un program de măsuri extrem de dur în acest sens.
"Am declanşat o acţiune generală împotriva etnobotanicelor, iar în această acţiune sunt foarte multe autorităţi implicate. Din nefericire, sănătatea şi chiar viaţa tinerilor şi copiilor noştri este pusă în pericol de acest fenomen şi de comercializarea acestor plante, aşa zise etnobotanice, cu efecte distrugătoare pentru sănătatea şi viaţa tinerilor", a afirmat premierul Boc.
Astfel, Guvenul a decis constituirea unor echipe mixte de control, la nivelul fiecărui judeţ şi al Municipiului Bucureşti, alcătuite din specialişti în domeniu de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Instituţia prefectului sau structurile teritoriale de poliţie vor fi iniţiatoarele planului de efectuare a controalelor la nivel local, a mai arătat primul-ministru, care le-a cerut prefecţilor să se implice în coordonarea acestor controale care se vor face în toate locurile sau mediile în care se produc, comercializează, utilizează sau consumă substanţe etnobotanice, urmând ca lunar să fie prezentat un raport către conducerea Ministerului de Interne.
"Ministrul de Interne îl va informa pe primul-ministru şi Guvernul, în fiecare lună, pentru a putea vedea dacă nevoie şi de alte măsuri administrative sau legislative în acest domeniu", a precizat Emil Boc.
De asemenea, şeful Executivului l-a felicitat pe prefectul Bucureştiului şi echipa mixtă formată din angajaţi de la Ministerul de Interne şi de la Garda Financiară care, în noaptea de 19 spre 20 februarie, au realizat un astfel de control de amploare în Capitală.
Premierul Boc a adăugat că, la nivel guvernamental, se lucrează la un proiect legislativ, pe modelul legislaţiei poloneze din domeniu, pentru a se interzice plantele etnobotanice. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a solicitat, la rândul său, tuturor prefecţilor, subprefecţilor, precum şi angajaţilor MAI să se implice în combaterea consumului şi comercializării substanţelor etnobotanice şi a dat ca exemplu de bună practică controalele efectuate în judeţul Arad, unde toate magazinele care au fost identificate au fost deja închise, iar consumul de produse etnobotanice a scăzut foarte mult.
"Acelaşi lucru îl cer în toate judeţele şi vreau să spun că voi monitoriza cu foarte mare atenţie acest lucru. Angajaţii MAI ştiu că, atunci când ne propunem să stabilim anumiţi parametrii, îi vom urmări cu maximă responsabilitate, iar cei care nu se vor implica - şi sper să nu avem, de data aceasta oameni care nu se vor implica - vor fi traşi la răspundere", a mai spus ministrul Igaş.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a cerut direcţiilor de sănătate publică şi celorlate instituţii publice să-şi desemneze specialiştii care vor face parte din echipele mixte de control imediat ce planul de acţiune va fi elaborat de poliţie.
"Nu vreau să aud niciun fel de excepţie cu privire la participarea la asemenea acţiuni", a subliniat ministrul Sănătăţii.
Atilla Cseke a arătat că fenomenul comercializării plantelor etnobotanice s-a extins în ultimii ani, fapt de impune o acţiune rapidă şi directă din partea instituţiilor statului.
Dacă în 2009 în unităţile de primire urgenţe de la spitale aveam 1195 de astfel de cazuri, în 2010 acest număr s-a ridicat la 2760. Este practic, o dublare a numărului de cazuri care se datorează extinderii acestui fenomen şi este evident că trebuie să găsim soluţii pentru oprirea vânzării acestora în aceste magazine. Vă rog, încă o dată, să aplicaţi cele mai dure măsuri, cu respectarea cadrului legal, dar cele mai dure măsuri care pot fi aplicatea precizat ministrul Sănătăţii.