E oficial: Bacsisul, trecut pe bon si impozitat - Au scapat taximetristii?

Ordonanta de urgenta care defineste bacsisul si stabileste evidentierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, "prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar".

Introducerea unor prevederi legale cu privire la definirea sumelor incasate in plus, sub forma de bacsis, este necesara in vederea evidentierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestuia de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii acestuia, se mai arata in documentul citat.

Sumele provenite din incasarea bacsisului vor fi inregistrate in contabilitate la "alte venituri", iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Operatorii economici pot sa stabileasca, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisurilor raman la dispozitia lor ori constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.

In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului.

"Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care isi desfasoara activitatea de transport in regim de taxi", se mai precizeaza in document.

Ce se intampla in cazul firmelor la care s-au gasit sume nefiscalizate

Pe de alta parte, in cazul firmelor la care s-au gasit sume de bani nefiscalizate, OUG stabileste sanctiuni care merg de la avertisment pana la suspendarea temporara a activitatii, in functie de valoarea care nu poate fi justificata. Aceste sanctiuni se aplica la 10 zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, respectiv incepand din data de 9 mai.

Astfel, daca sumele neinregistrate sunt de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata in casa de marcat la data si ora efectuarii controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, se va emite un avertisment.

Amenzile pornesc de la 3.200 de lei, daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la data si ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, si pot ajunge la 27.500 lei in cazul in care suma nejustificata care rezulta din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei si depaseste 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat.

Mai mult, activitatea unei companii poate fi suspendata pentru 30 de zile in cazul in care, intr-un interval de 24 de luni de la constatarea neregulilor, se constata o a doua abatere. In alte situatii, daca operatorul economic achita amenda, dar si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara, care consta in suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia, inceteaza de drept in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...

Angajatorii din domeniul transportului rutier, verificați de ITM Botoșani: Ce nereguli au descoperit inspectorii!

astăzi, 19:30

Campania de verificare s-a desfășurat în perioada 14.11 – 22.11.2024. In cadrul acestei campanii s-a urmărit verificarea angajatorilor care desfășoară activitate în domeniul...

O conductă avariată lasă fără apă la robinete locuitorii de pe două străzi din Botoșani!

astăzi, 18:48

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din OL cu diametrul de 200 mm, de pe strada Curcubeului (Școala Gimnazială nr.13) din municipiul Botoșani, echipele S.C. No...