După 30 de ani, începem să pedepsim torționarii din aparatul represiv ai regimului comunist

După 30 de ani, începem să pedepsim torționarii din aparatul represiv ai regimului comunist

Pensionarii militari care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist și care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii nu vor mai primi pensie specială.

Un proiect de lege care vizează încetarea acordării pensiei militare pentru persoanele care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă a fost votat astăzi, marți, 13 octombrie 2020, în plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul se referă la toți torționarii din aparatul represiv comunist, fie ei militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Cu alte cuvinte, toți cei care au grad militar și sunt dovediți că au săvârșit infracţiuni contra umanităţii, nu vor mai beneficia de pensii speciale și asigurări sociale.

„Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. În cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei”, se arată în proiect.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz iar legea a fost deja trimisă spre promulgare la Klaus Iohannis, președintele României.

După cum se știe, în Dosarul Revoluției au fost puși sub acuzare Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, pe lângă mulți alți șefi din Armată și din alte structuri ale statului pentru infractiuni contra umanității.

De asemenea, mulți dintre foștii torționari din penitenciarele comuniste au încasat sau mai încasează pensii militare.

Condiția pentru suspendarea pensiilor este, însă, ca aceștia să fie condamnați definitiv pentru faptele lor.

Primul torţionar român trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii a fost Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, decedat în 2018.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
782

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
76

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
302

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...