Tatuajele temporare realizate cu "henna neagră" pot provoca probleme de sănătate. Specialiştii în sănătate publică atenţionează asupra riscurilor la care se expun persoanele care se tatuează cu acest produs.
Henna, lawsonia inermis, este o planta care isi are originile in zonele tropicale sau subtropicale din Africa de Nord, orientul Mijlociu sau sudul Asiei si este folosita, de mii de ani, pentru vopsitul parului, unghiilor, hainelor de piele, al matasii sau al lanii. Acum este cultivata in scopuri comerciale in vestul Indiei, Pakistan, Maroc, Yemen, Iran, Somalia, Sudan, Libia. Producatorii cumpara planta de calitate slaba, adauga saruri metalice, vopsele chimice si alte ingrediente pentru a crea o gama de culori. Ingrediente nu sunt, de cele mai multe ori, mentionate in prescriptii, deoarece tarile din lumea a treia nu cer declaratii de conformitate pentru produsele cosmetice.
Persoanele dornice de a-si infrumuseta trupul cu diverse tatuaje, dar care se tem de ace, isi pun in pericol sanatatea alegand sa-si faca aceste desene pe piele cu henna neagra. Acestea nu sunt tatuaje definitive si se estompeaza in cateva saptamani.
Pasta naturala de henna este verzui-maronie, dar cei care fac tatuaje adauga coloranti pentru a intensifica nuanta substantei. Acestia pot fi de origine naturala, cum ar fi planta de indigo, culori sintetice ori minerale. Pentru a se obtine o culoare mai inchisa si un efect mai rapid in colorarea parului sau pielii cu henna este utilizata para-fenilenediamina (PPD). Carminul, toluenul, 2,5-sulfat de diamina, pirogalolul, nitratul de argint, cromul - sunt de asemenea cunoscute ca ingrediente utilizate.
Coloranţii adăugaţi plantei de henna, care dau culoarea neagră, pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici.
Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Efectele se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul. Aceste reactii pot cauza poli-sensibilitate in cazul produselor care contin substante similare sau comparabile, de la imbracaminte si incaltaminte, pana la vopsele de par, produse de protectie la soare, unele medicamente. Sensibilizarea poate afecta viata zilnica sau profesionala, putand impiedica practicarea unor anumite profesiuni, cum ar fi coafatul. Trebuie reţinut că sensibilitatea şi poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile şi determină vulnerabilitatea organismului pentru toată viaţa.
Oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup, trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră.
Începând cu anul 2008 Ministerul Sănătăţii a avertizat populaţia cu privire la posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse după utilizarea tatuajelor cu "henna neagră".
Comisia Europeană, alături de statele Uniunii Europene, au avertizat asupra riscurilor aplicării de tatuaje temporare cu henna neagră şi despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor şi locurile în care se aplică tatuajele.
Tatuajele cu "henna neagră" se practică în România, ca şi în Europa, mai ales în timpul verii. Artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber la altul, în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele temporare cu henna neagră sunt cel mai frecvent oferite turiştilor, adolescenţilor, tinerilor, celor în vacanţă pe plaje, în staţiuni sau la târguri şi sunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna.
Deoarece reacţia alergică sub formă de pustule apare după 3 - 12 zile de la aplicare, majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artişti. Există astfel situaţii în care artiştii continuă să afecteze alţi oameni, neconştientizând efectele grave pe care le provoacă.
Având în vedere sezonalitatea fenomenului, Ministerul Sănătăţii din România continuă alături de de alte state europene această campanie şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se supun cei care utilizează tatuajele temporare cu henna neagră.
DIRECTOR COORDONATOR ADJUNCT
PENTRU CONTROL IN SANATATE PUBLICA BOTOSANI,
DR. STELLA CRETU
DSP BOTOSANI - Atentie la tatuajele cu henna neagra
Stiri Botosani Friday, 13 August 2010 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!
Monday, 24 February 2025
Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...
Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!
Monday, 24 February 2025
Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...
Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!
Monday, 24 February 2025
Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...