Județul Botoșani primește o „palmă” grea și pe partea administrării drumurilor. Secția de Drumuri Naționale (SDN) – Districtul Botoșani este în minus cu patru specialiști. Este vorba despre desfințarea a cinci posturi de specialist șef sector, iar persoanele care ocupau acele funcții au fost transferate „fictiv” la Iași.
Situația a fost prezentată de Dumitru Clipaciuc, șeful Secției de Drumuri Naționale (SDN) – Districtul Botoșani, în cadrul Comisiei de Dialog Social, după ce au solicitat ajutorul lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Haos birocratic cu „drumurile” din Botoșani. Clipaciuc: „Acele posturi au fost desființate, ele nu mai există”
Aceste decizii au fost luate în urma modificării organigramei de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), schimbare valabilă atât la nivel național, cât și în teritoriu.
Șeful SDN Botoșani acuză faptul că, deși organigrama a fost modificată, nu au fost luate în vedere și actele normative după care activitatea angajaților instituției funcționează.
„Începând cu data de 1 aprilie CNAIR a implementat o nouă organigramă atât la nivel central, cât și la nivelul celor din teritoriu. Din patru ingineri de specialitate pentru drumuri pe care îi aveam înainte acum mai am doar unul activ. Un post nici nu mi l-a mai scos la concurs. Procedurile nu au fost schimbate, eu oamenii nu îi mai am și zi de zi mă lovesc de aceleași probleme, iar eu când sunt anchetat sunt anchetat conform normativului. De ce nu am luat măsuri conform normativului. Acele posturi au fost desființate, ele nu mai există”, a declarat Dumitru Clipaciuc, șeful Secției de Drumuri Naționale (SDN) – Districtul Botoșani.
În schimb, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a transmis că adresa pe care a primit-o a transmis-o mai departe către Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) din Iași, dar o va trimite și către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), implicit ministrului Sorin Grindeanu de la Minsiterul Transporturilor și Infrastructurii Rutiere.
„Această adresă pe care am primit-o am transmis-o și eu către DRDP Iași, domnului Vlaicu, iar punctul nostru de vedere este să păstrăm specialiștii pe drumurile din județul nostru, așa cum s-a procedat și în alte județe. Au fost păstrate posturile de specialitate, doar la Botoșani au fost desființate. Înseamnă că și la Drumuri Naționale nu suntem atractivi”, a adăugat și Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Ce posturi s-au desființat la Botoșani
Potrivit adresei transmise Instituției Prefectului a Județului Botoșani, de la Secția de Drumuri Naționale (SDN) – Districtul Botoșani au fost desființate trei posturi de șef sector și două posturi de șef formație. Cele trei posturi de șef sector erau ocupate de ingineri cu studii Căi Ferate, Drumuri și Poduri și care nu au fost transformate în posturi de execuție în cadrul districtului din Botoșani.
Cele două posturi de șef formație sunt împărțite unul la Formația de Întreținere și Exploatare Auto-Utilaje, transformat ulterior doar în post de inginer, iar celălalt la Formația de Siguranță și Securitate Rutieră, transformat, de altfel, în post de inginer.
Codul Roșu de ninsoare și viscol din 2023, episod marcant pentru drumarii din Botoșani
În completare, Dumitru Clipaciuc a precizat că echipa de la Botoșani a fost efectiv dizolvată și nu știe dacă va putea depăși o iarnă în condițiile actuale.
De altfel, a fost adus în discuție și episodul de iarnă severă din aprilie 2023, când toate autoritățile s-au confruntat cu un Cod Roșu de ninsoare și viscol. Tot atunci echipa SDN Botoșani a pierdut un coleg, iar în prezent este o anchetă în desfășurare.
„Eu vorbesc în calitate de tânăr, inginer de drumuri. Mie mi-a fost dizolvată echipa cu care lucram aici. Nu am cum să trec următoarea iarnă. Pot să las pur și simplu Secția de Drumuri Naționale și să plec la autostradă. Ar fi ceva extraordinar și în CV-ul meu, nu vă imaginați că eu câștig nu știu ce aici. Acolo aș câștiga de două ori mai mult (...) Este de datoria mea să atrag atenția că nu mai am personal calificat care, în caz de catastrofe, cum a fost în aprilie 2023 și eu nu voi uita niciodată Codul Roșu, viscolul, colegul decedat și noi suntem anchetați. Nu dau detalii din dosar, dar lucrurile sunt grave, că nu am luat toate măsurile necesare. Lipsă de personal atunci, lipsă de personal acum. Eu cum voi putea să asigur permanența în cazul codurilor, vedeți că traversăm niște schimbări climaterice grozave”, a adăugat Dumitru Clipaciuc.
Secția de Drumuri Naționale (SDN) – Districtul Botoșani încheie un contract cu persoane terțe pentru a asigura deszăpezirea în perioada iernii. Acest contract este încheiat pe o perioadă determinată.
În restul sezonului sau în cazul unor eventuale catastrofe intervin ultilajele SDN, plus altele solicitate să vină în ajutor din țară.
„Singura pârghie pe care o avem suntem aceste contracte. Ce se întâmplă când prestatorul nu-și onorează contractul? Primește o penalitate, dar nu este mare. O plătește. Dar noi care suntem în interacțiune cu cetățeanul? Se întâmplă tragedii, rămân înzăpeziți. În primă fază sunt anchetat eu de la SDN, că nu am luat toate măsurile care se impun și includ ture, oameni, codul muncii, să nu facă prea multe ore suplimentare. De acum orele suplimentare nu se mai plătesc”, a completat Clipaciuc.
„Această organigramă a fost întocmită cu rea credință”
Andrei Bucșă, inginer de profesie, fost șef sector și liderul sindicaliștilor de la drumuri la nivelul județului Botoșani, cu aproximativ 9 ani experiență în cadrul SDN, este unul dintre angajații aflați în situația prezentată.
„Eram responsabil SSM la nivel de unitate, iar de la 1 aprilie SDN nu mai are inspector pe linie de SSM, deci nu mai avem personal autorizat. Am atras atenția Companiei Naționale, Regionalei și nu au făcut nimic până în prezent. Eram eu, dar eu nu mai pot să fac sarcinile de pe SSM, deoarece mi s-a schimbat fișa postului. Această organigramă a fost întocmită cu rea credință (...) La Botoșani au preferat să păstreze specialistul pe relații publice care nu știu ce face, noi funcționăm cu patru economiști și un inginer. Secția de Drumuri funcționează cu patru economiști. A pus SDN pe chituci, nu mai putem să facem nimic”, a declarat Andrei Bucșă, lider de sindicat la Botoșani.
Tânărul susține că după desființarea posturilor el a fost mutat „fictiv” la Iași, deoarece mutarea este pe Iași cu loc de muncă la Botoșani, dar în fișa postului atribuțiile sunt pentru județul vecin.
„De pe data de 1 până astăzi eu n-am făcut nimic. Am fost mutat fictiv la DRDP Iași, ca să poată primi un șef de acolo spor. Eu sunt mutat pe Iași, dar cu loc de muncă la Botoșani, iar în fișa postului am activități pe Iași. Eu m-am prezentat la serviciu, dar SSM-ul nu mi l-a făcut nimeni și nu pot să ies pe drum”, a adăugat tânărul.
În plus, acesta arată că echipa de la Botoșani a fost una bine închegată, unită și care avea o activitate vizibilă pe drumurile din județ. Prefectul Dan Nechifor susține și el cele declarate de fostul angajat de la Botoșani, dând drept exemplu situația cu drumul de la Flămânzi spre Iași.
„Cel mai bun exemplu este drumul spre Iași, la Flămânzi. S-a intervenit acolo, avem benzi rezonatoare, s-au pus indicatoare și nu mai avem accidente. Bineînțeles, și cu ajutorul poliției”, a completat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
De altfel, Dumitru Clipaciuc susține că, de fapt, aceste posturi de la Botoșani au fost desființate cu scopul de a-i trimite pe angajații de la Botoșani la Iași și să fie păstrat un post de șef acolo.
„Posturile au ajuns la DRDP Iași, deoarece cineva rămânea fără post că nu avea 10+1. Nu avea 10 angajați sub el ca să fie șef”, completează și Dumitru Clipaciuc.