Drogurile, miraj şi patimă! Judeţul Botoşani este "fruntaş" într-un top naţional al consumatorilor şi traficanţilor cercetaţi de anchetatori!

Drogurile, miraj şi patimă! Judeţul Botoşani este "fruntaş" într-un top naţional al consumatorilor şi traficanţilor cercetaţi de anchetatori!
Încă ne considerăm departe de mirajul drogurilor, pentru că trăim într-o zonă săracă, iar posibilităţile de procurare ar fi reduse. Încă mai credem că nu ne vor afecta, pe noi şi pe cei apropiaţi, şi tratăm chestiunea consumului şi a traficului de droguri de risc şi mare risc cu lejeritate. Ar trebuie să ne reconsiderăm poziţia pentru că drogurile sunt mai prezente pe "piaţa" botoşăneană decât ne închipuim.

De exemplu, numai anul trecut, procurorii botoşăneni ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism au instrumentat 122 de dosare privind infracţiuni la regimul drogurilor. Adică un dosar la trei zile! Asta ne plasează, ca judeţ, printre cele fruntaşe în acest domeniu, într-un top deloc onorant.

"La DIICOT Botoşani au fost înregistrate 122 de dosare având ca obiecte efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de droguri de risc şi de mare risc şi deţinerea de droguri de risc sau de mare risc pentru consum propriu. În principal vorbim de aşa- numitele substanţe etnobotanice şi canabis, dar trebuie să luăm în considerare faptul că unele pliculeţe cu substanţe etnobotanice conţin şi droguri de mare risc", declară procurorul Lăcrămioara Balica, şeful DIICOT- Structura Botoşani.

Îngrijorător este faptul că printre consumatori se află şi minori. Potrivit unei statistici a Spitalului Judeţean Mavromati, în 2015, la Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns 47 de botoşăneni adulţi "în criză" după consum de substanţe halucinogene, iar la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Pediatrie- 25 de minori. Din cei opt minori de 15 ani ajunşi, doi au fost înregistraţi cu câte două prezentări în Urgenţe din cauza consumului de etnobotanice. Pe lângă ei, mai sunt trei minori în vârstă de 14 ani, trei în vârstă de 16 ani şi patru în vârstă de 17 ani.

Medicul Bogdan Ursu de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă spune că "victimele" drogurilor sunt afectate atât fizic cât şi psihic.

"În stadiu incipient, consumul se caracterizează printr-o stare euforică, inapetenţă, greţuri şi vărsături însă persoanele pot fi şi recalcitrante, violente. Când devine consumator cronic, starea se poate înrăutăţi până la alterarea funcţiilor cardiace şi respiratorii, cu tulburări cardiace de ritm, tahicardie, apnee şi dispnee, stare generală alterată până la stadiul de comă", arată medicul.

De partea cealaltă, medicul urgentist Delia Adăscăliţei de la Unitatea de Primire a Urgenţelor susţine că pe termen lung, pacienţii prezintă alterări ale stării de sănătate.

"Au tulburări de comportament, zona gurii devine cianotică în unele cazuri, ochii sunt injectaţi, tulburi. Pe termen lung, consumatorul prezinte deteriorări ale funcţiei hepatice, cardiace, depinde cât de repetitiv este consumul", explică Delia Adăscăliţei.

După ce ies din starea de criză, consumatorii sunt direcţionaţi către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog. Potrivit unui raport transmis de Agenţia Naţională Antidrog, anul trecut 21 de consumatori de substanţe psihoactive şi trei persoane aflate chiar în arest preventiv au beneficiat de informare din partea CPECA.

Tot anul trecut, specialiştii Centrului au elaborat 21 evaluări medicale, psihologice şi sociale pentru persoanele consumatoare de droguri aflate în atenţia DIICOT. Dintre acestea, trei persoane au fost cercetate pentru infracţiunea de cumpărare/deţinere în vederea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), patru botoşăneni au fost cercetaţi pentru cumpărare/deţinere în vederea consumului de droguri de mare risc, iar alţi 14 pentru cumpărare/deţinere în vederea consumului de droguri de risc.

Nici anul 2016 nu pare mai "sărac" în astfel de infracţiuni. În ultima lună, anchetatorii au trimis în judecată un botoşănean în vârstă de 20 de ani pentru consum ilicit de droguri, în condiţiile în care, în toamna trecută, judecătorii i-au aplicat un avertisment pentru o infracţiune similară. Mai exact, în vara lui 2015, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. După un termen de judecată, magistraţii au renunţat la aplicarea pedepsei şi i-au aplicat un "avertisment".

Tot în ultima lună, un alt botoşănean, tot tânăr, a fost arestat preventiv pentru deţinere de droguri de risc, fără drept. În ambele cazuri, jandarmii au fost cei care i-au depistat şi i-au "săltat".

Citiţi şi:
Şi copilul meu ar putea cădea pradă etnobotanicelor! Ce spun specialiştii botoşăneni despre primele semne, despre dependenţă şi tratament! 

 

Spune-ne opinia ta