Dr. Iuliana Giurgiu: "În România, mulţi pacienţi cu cancer sunt trataţi greşit"

În străinătate, radioterapia este utilizată în proporţie de 70% ca tratament pentru bolnavii de cancer. În România, vorbim de 25%. Medicul radioterapeut Iuliana Giurgiu a vorbit la Adevărul Live despre importanţa acestui tip de tratament realizat corect şi cu aparatură de calitate pentru bolnavii din România.

Numărul cazurilor de cancer în stadii avansate din România ne situează pe locuri fruntaşe în Europa, la fel şi numărul deceselor din cauza cancerului, arată topurile sumbre de la nivel european. În acest context, este cu atât mai tristă situaţia în care se află radioterapia în ţara noastră. Radioterapia este, în anumite cazuri de cancer, esenţială pentru tratarea corectă şi eficientă a bolii oncologice. Numai în cursul anului 2014, au fost semnalate probleme în ceea ce priveşte radioterapia la spitale mari din Capitală, cum sunt Institutul Fundeni şi Spitalul Elias, potrivit declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în vara acestui an. Cât de important este ca aparatele să funcţioneze corect, să nu fie foarte vechi, ce soluţii de radioterapie moderne există în spitalele de stat şi în cele private, când este necesară radioterapia şi cum pot avea acces pacienţii români cu cancer la radioterapie de calitate, am aflat de la medicul primar radioterapeut Iuliana Giurgiu, de la clinica Amethyst Radiotherapy.

Cât de multe apelează românii la radioterapie?

Cât de mulţi au indicaţie de radioterapie şi acces la acest tratament. În Moldova există un singur centru de terapie dotat, la Iaşi. La Bacău, centrul de radioterapie s-a închis, la fel şi la Galaţi. Şi în Muntenia există probleme.

Care sunt cazurile de cancer care au nevoie de radioterapie?

Cel cerebral are, toracele are nevoie de radioterapie, la ficat şi intestine nu prea se face. Pentru rect, se indică. Cam 90% din corp are nevoie de radioterapie. În alte ţări, În Elveţia, în cantonul Ticino, de exemplu, care e cât municipiul Iaşi există două centre de radioterapie. Se foloseşte cobaltul şi fotonii. Se mai foloseşte brahiterapia. În centrul Ametthyst tenhica este foarte avansată, unică în România. Eu am lucrat în Elveţia pe acelaşi tip de aparate. Tehnica moderna este Vemart, prin care nu mai există clascicele de iradiere. Aparatul livrează iradiere în timp de ce se învârte în jurul pacientului, la fiecare mişcare forma câmpului se modulează. Practic, zona bolnavă primveşte cantitatea necesară de iradiere, fără să afecteze însă prea mult ţesuturile sănătate, ceea ce înseamnă toxicitate mai mică. La cobalt, se foloseşte tehnica box şi se ajunge, la zona pelvină de exemplu, la o iradiere mare şi veizicii urinare şi a altor zone.

Care sunt efectele secundare?

Efectele secundare sunt aceleaşi, dar la tehnica noastră sunt mult diminuate, în funcţie de ţesuturile atinse. Efecte acute, pot fi înroşirea, durerile la înghiţire, usturimi la urinare. Poate să apară şi fibroza. Am avut un pacient care nu putea să întoarcă captul, avea gâtul înţepenit. Acest tip de efecte adverse apar la 6 luni de la radioterapie. La prostată, de exmplu, poţi să operezi sau să faci radioterapie. Sunt anumite cancer de col uterin care nu pot fi operate şi atunci se face radioterapie. La cancerul de laringe e indicată radiochimioterapia definitivă.

Interviul integral pe Adevarul.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Forțele Navale Române cumpără de la turci trei remorchere maritime. La cât se ridică achiziția și când le va primi România!

astăzi, 10:32

Statul Major al Forțelor Navale a semnat cu o companie turcească un acord-cadru pentru cumpărarea a trei remorchere maritime, în valoare de peste 149 milioane de lei. Acestea vor fi livrate &...

Piedone, prima reacție după stenogramele dintre el și soția sa. Ministrul Justiției: ”Este intruziune în viața privată!”

astăzi, 10:31

Cristian Popescu Piedone, demis miercuri din funcția de șef al ANPC, a reacționat după ce în spațiul public au apărut stenograme după o ceartă cu soția sa. Este vorba despre dis...

Ce spune Daniel David despre reorganizarea inspectoratelor. ”Dacă nu pot face ceea ce cred că este corect, plec acasă!”

astăzi, 10:05

Reorganizarea inspectoratelor școlare va avea loc, însă nu poate fi implementată în acest moment, a afirmat recent ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. La întreb...