Dosarul Bîrsan-Ţurcanu sau cum te salvezi de la o condamnare care să te ţină departe de afaceri ani de zile!

Încă de la început, unele voci din piaţă spuneau că s-a supărat atât de tare pentru că a fost păcălit, încât nu s-a mai gândit la consecinţele faptelor lui atunci când a "ciripit". Alte voci spuneau că, din contra, a premeditat totul, tocmai pentru că nu a suportat ca cineva, chiar şeful judeţului să fie, să-şi bată joc de el.

Vorbim despre omul de afaceri Marcel Bîrsan, a cărui agendă l-a "înfundat" pe Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, în dosarul în care Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Suceava a făcut cercetări în privinţa modului de dobândire a casei din Aleea Pajiştei, cartierul Lebăda. Datorită "atitudinii procesuale a inculpatului, dar şi a împrejurărilor care caracterizează persoana acestuia, a faptului că a recunoscut comiterea infracţiunii şi că nu este cunoscut cu antecedente penale", afaceristul de la Roma ar putea scăpa cu o pedeapsă cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Şi asta deoarece anchetatorii au perfectat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, "în sensul aplicării inculpatului a unei pedepse de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilindu-se un termen de supraveghere de 2 ani", după cum arată procurorii anticorupţie.

Dacă judecătorii vor fi de acord cu acest acord, programul lui Marcel Bîrsan va depinde foarte mult de programul de funcţionare al Serviciului de Probaţiune, deoarece condamnarea cu suspendare şi sub supraveghere vine cu o serie de obligaţii. Cum ar fi prezentarea la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de instituţie, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe dinainte schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi- mai important- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. La toate aceste obligaţii se mai adaugă şi cea de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Marcel Bîrsan nu a dorit să comenteze zvonurile care au circulat în piaţă în ultima vreme. "Consider că este un capitol încheiat. Cât despre acordul cu procurorii, mi-am recunoscut vina şi aştept decizia judecătorilor", a declarat omul de afaceri pentru Ştiri.Botoşani.Ro.

Istoricul relaţiei dintre Bîrsan şi Ţurcanu 

Relaţia "de afaceri" dintre Florin Ţurcanu şi Marcel Bîrsan a debutat din aprilie 2013 şi, până în noiembrie 2014, anchetatorii DNA susţin că fostul şef al CJ s-ar fi implicat în activităţi infracţionale, cooptând persoane din mediul de afaceri, directori ai unor instituții publice din subordinea CJ sau ai unor instituții la care CJ avea calitatea de acționar majoritar, precum și alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Din probele administrate a rezultat că şeful CJ îşi manifestase intenția de a-și construi, prin interpuși, cu sprijinul afaceristului din Roma, Marcel Bîrsan, o casă de locuit situată în cartierul Lebăda din municipiul Botoșani, oferindu-i în schimb promisiuni referitoare la acordarea sprijinului cointeresat în vederea atribuirii de către Consiliul Județean Botoșani, a unor contracte de lucrări pentru firmele administrate și controlate de acesta. Numai că firmele lui Bîrsan au câştigat doar nişte contracte de valori infime faţă de promisiuni.

Mai exact, deşi i s-ar fi dat de înţeles că are toate şansele să obţină contractele privind reabilitarea de drumuri judeţene şi a Complexului Monahal Coşula, omul de afaceri s-a ales doar cu modernizarea unor şcoli din judeţ. În tot acest timp, casa de la Lebăda "creştea", contractele nu veneau astfel că Marcel Bîrsan a notat toate sumele pe care i le-a oferit lui Ţurcanu, prin intermediarii săi, inclusiv socrul politicianului, Aristomel Anuşca, şi toate materialele de construcţie cumpărate din banii lui şi ai societăţilor pe care le controla direct sau prin interpuşi, într-o agendă ce-a ajuns în mâna procurorilor DNA.

 

Spune-ne opinia ta