Doliu în lumea academică: S-a stins din viață un specialist care a realizat la Botoșani o lucrare unicat

Numeroase clădiri, bijuterii încărcate de istorie, vor dăinui peste timp și datorită muncii și pasiunii sale.

La fiecare construcție, rămâne ceva din noi. La fiecare reconstrucție, readucem și refacem lucruri care au rămas de la alții. În ambele cazuri, istoria ne este recunoscătoare și avem mulțumirea că nu numai am trăit, dar am și construit și reconstruit și prin asta vom dăinui peste veacuri.

În aceste cuvinte se regăsește nu doar o carieră încărcată de pasiune, ci și un om prețuitor al valorilor adevărate, atent, iubitor, sincer, corect, sensibil, prieten de nădejde, sfătuitor înțelept, altruist, un mănunchi de calități peste care domnește modestia, respectul față de sine și de semeni.

Acesta a fost Conf. Dr. Ing. SZALONTAY Coloman Andrei, care ne-a părăsit fulgerător pe 2 septembrie 2023, la vârsta de 78 de ani.

S-a născut la Satu Mare, pe 22 aprilie 1945. A absolvit în anul 1969 Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic „Gh. Asachi” Iași ca șef de promoție. A fost încadrat cu repartiție guvernamentală ca asistent, apoi șef de lucrări, fiind numit conferențiar în 1991.

A predat cursuri de Beton armat, Beton precomprimat, Construcții din beton armat, Tehnologia construcțiilor în cadrul Catedrei de Beton, Materiale, Tehnologie și Organizare la Facultatea de Construcții (1969-2010).

Concomitent cu activitatea didactică a desfășurat și o laborioasă activitate de cercetare, fiind implicat în numeroase proiecte de importanță națională.

Este autor de cărți și cursuri universitare: ”Betonul structural pentru acumulări”, Ed.Gh. Asachi, ”Prevederi de alcătuire a elementelor din beton armat”, Ed. Gh. Asachi, 1997.

În cadrul tezei de doctorat a proiectat un rezervor folosind o metodă de pretensionare unicat, care a fost pus mai apoi în practică la Cătămărăști –Deal, lângă Botoșani.

A fost membru fondator a Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, atestat ca Expert tehnic al Ministerului Culturii și Cultelor din anul 2005 și Responsabil Tehnic cu Execuția din 1996, dar și Expert Tehnic al MLPAT.

Activitatea de cercetare s-a axat pe consolidarea construcțiilor de patrimoniu prin injectare, rezervoare precomprimate – studii și încercări experimentale pe modele și in situ, consolidarea clădirilor din zidărie de cărămidă, piatră și beton – calcul și alcătuire.

În calitate de expert tehnic atestat MLPAT a elaborat peste 300 de expertize pentru clădiri civile.

În calitate de expert tehnic atestat MCC a elaborat peste 80 de expertize pentru clădiri monumente istorice.

Activitatea în execuție s-a concretizat prin consolidarea a 52 de biserici folosind metoda injectării, execuția a 62 de rezervoare din beton precomprimat.

La toate expertizele pe care le-a efectuat, având ca subiect clădirile de patrimoniu, a optat pentru conservarea pe cât posibil a mesajului istoric pe care îl poartă, protejând fațadele, decorurile, astfel ca măsurile de intervenție/ consolidare să nu brutalizeze structura, ci să o ajute.

Deplasările și munca pe șantiere, soluțiile de expertizare și proiectare le-a realizat nu doar cu pasiune și dăruire, ci și cu mare rezistență și putere de muncă.

În Hunedoara, Zalău, Galați, Sighișoara, Roman, Botoșani, București, Sibiu, Focșani, Brașov, Iași și în alte multe șantiere din țară a fost solicitat pentru intervenții, precomprimări și consolidări și-a oferit priceperea și experiența, împletindu-și cea mai frumoasă perioadă a vieții cu emblema locurilor pe unde a trecut.

Dintre lucrările emblematice unde Conf. Dr. Ing. Szalontay Coloman Andrei și-a adus remarcabila sa contribuție amintim doar câteva: Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași, Palatul Culturii Iasi, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Centrul istoric al municipiului Botoșani, Teatrul Evreiesc București, Muzeul Țăranului Român București, Palatul ”A.I.Cuza” Ruginoasa, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Istorie Suceava, Primăria Zalău, Tribunalul Ploiești, Biserica „Ștefan cel Mare și Sfânt” Borzești, Biserica Fortificată din Hărman jud. Brașov, Turnul Golia Iași, Cetatea Rupea, Casa cu Cerbi Sighișoara, Biserica Mănăstirii Văratic jud. Neamț, Sinagoga Mare Iași, Sistemul de Fortificații Medievale Brașov, Zidurile Cetații Râșnov jud. Brașov, Casa Sfatului Brașov, Castelul Peleș Sinaia, Opera Națională București.

A lucrat la diferite alte imobile, inclusiv clădiri de patrimoniu, numeroase școli, grădinițe, spitale și sedii de instituții din țară.

Toate aceste bijuterii încărcate de istorie vor dăinui peste timp și datorită muncii și pasiunii inginerului Szalontay Coloman Andrei, care dovedește prin tot ce-a săvârșit că nu este o condiție să fii român ca să iubești locul unde te-ai născut și să prețuiești valorile care te înconjoară.

La multe dintre aceste lucrări, realizate în diverse zone din țară, a avut pivilegiul să colaboreze cu profesori, personalități în domeniu și din centre universitare cum ar fi București sau Cluj, dar, mai ales a avut bucuria dascălului de a conlucra cu foști studenți, astăzi antreprenori în construcții.

O mare parte din activitate a fost o muncă în echipă – ingineri, arhitecți, proiectanți, desenatori etc - colegi față de care a avut întotdeauna respect și considerație nu numai pentru profesie, ci și pentru efortul comun în finalizarea scopului propus.

La 78 de ani, ing. Szalontay Coloman Andrei era implicat în multe proiecte, desfășurând o activitate laborioasă și cu perspective de viitor.

Clădirile vechi, dar și persoanele la această vârstă, când sunt dăruite cu suflet, au o vitalitate intrinsecă de care tinerețea n-are cunoștință, asta pentru că dobândesc echilibrul și înțelepciunea unei experiențe îndelungate.

Și-a iubit și ocrotit familia și familia l-a iubit pe el. Au conviețuit împreună în armonie, dragoste și respect, o viață frumoasă încărcată de momente emoționante și speciale, care vor rămâne în amintirea celor dragi pentru totdeauna.

A fost un soț, tată și bunic desăvârșit. Dragostea, blândețea, generozitatea și noblețea cu care i-a îmbrățișat pe fiecare, Celestina –soție, Andreea – fiică și Alexia – nepoată, nu pot fi exprimate în cuvinte, ca de altfel nici durerea trăită în aceste momente.

Cu sufletele îndurerate, prin aceste câteva rânduri dorim să-i trimitem acolo de unde știm că ne va iubi și ocroti în continuare toată dragostea, prețuirea si recunoștința noastră. (Familia Szalontay)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare desfășurate de polițiștii de la Siguranță școlară în prima lună a anului școlar!

Wednesday, 2 October 2024

Abordarea activităților a fost pe mai multe subiecte, predominând prevenirea oricărei forme de violență în mediul școlar. Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au fost prezen...

Lemne pentru foc asigurate de municipalitatea botoșăneană: Care sunt condițiile!

Wednesday, 2 October 2024

În condițiile în care unii botoșăneni deja s-au interesat dacă va mai fi continuată această formă de ajutor, edilii au decis ca Direcția de Asistență Socială să înregistr...

USR a reușit să corecteze în Senat nedreptatea făcută la pensie celor care au lucrat în condiții grele!

Wednesday, 2 October 2024

Legea este menită să ofere recunoaștere și sprijin celor care au lucrat în condiții de muncă grele, un pas spre corectarea unei nedreptăți flagrante din Legea pensiilor promovată de Guv...