Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni a trecut la cele veșnice, la începutul acestei săptămâni.
Anunțul a fost făcut pe pagina parohiei, iar moartea sa a întristat întreaga comunitate.
„Cu durere în suflet și cu creștinească nădejde în Înviere vă aducem la cunoștință trecerea la Domnul a părintelui nostru IOAN MANOLIU! Dumnezeu sa-l ierte și sa-l odihnească în Împărăția Sa!
Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, au transmis apropiații.
Oamenii din apropierea comunei Drăgușeni, dar și toți cei care l-au cunoscut câtuși de puțin au transmis mesaje de condoleanțe și și-au exprimat regretul la aflarea cumplitei vești.
„Dumnezeu să-l odihnească în pace cu regret ca am pierdut un părinte spiritual. Un mentor, un sfătuitor care ne-a călăuzit pașii în viata”, a scris o femeie.
Scurt istoric
Cea dintâi biserică menţionată din satul Drăguşeni este cea construită în anii 1780 (?) de către Răducanu Rosetti în satul Drăguşenii de Sus, cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”, din bârne de lemn. Biserica din satul Drăguşenii de Jos s-a construit în anul 1857, cu pereţii din zid de cărămidă, de către Gheorghe şi Ecaterina Codrescu, fiica lui T. Pisoschi, de la care moştenise partea din moşie.
Preoţi slujitori: C. Dărângă, Octav Măriuţă, C. Dohotariu, Mihai Apetroaie (1940-1979), Ioan Manoliu, din 1980, scrie mmb.ro.
Şcoala din satul Drăguşeni îşi începe activitatea în octombrie 1865, căci la 12 octombrie este numit ca învăţător provizoriu Jijian Chirilă. Şcoala va funcţiona cu întreruperi, în 1868 primarul comunei raportează că de câteva luni învăţătorul este plecat, dar se numeşte alt învăţător la 22 septembrie 1868, Neculai Drusu.
Local propriu pentru şcoală s-a construit în perioada 1925-1936, cu reparaţii capitale în anii 1957 şi 1972. Localul actual, şcoala nouă, cu opt săli de clasă şi anexele necesare, s-a construit în perioada 1972-1974.
(Foto jos: pr. Ioan Manoliu)