Judecătoria Suceava a dispus, acum două zile, încetarea procesului penal, astfel că cei patru inculpaţi trimişi în judecată au scăpat de orice răspundere penală.
Posibilitatea împăcării părţilor, chiar şi după trimiterea în judecată a autorilor, a fost introdusă în noul Cod Penal, fiind foarte contestată, în special de poliţiştii care îşi văd inutile anchetele derulate luni de zile.
Fapta de furt a fost comisă pe 21 martie 2014. Ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care au întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată, a plecat de la informaţii deţinute începând cu februarie 2014. În acea perioadă, doi dintre inculpaţi, Dragoş Pavel, în vârstă de 27 de ani, şi Bogdan Ionuţ Ciobanu, în vârstă de 29 de ani, ambii din Botoşani, s-au deplasat în comuna Udeşti, pentru a achiziţiona cartofi.
Ei l-au contactat pe localnicul Vasile Cristinel Jescu, în vârstă de 43 de ani, pe care îl cunoscuseră anterior în străinătate, pentru a le face legătura cu diferiţi vânzători de cartofi. De la cartofi cei trei au ajuns şi la alte discuţii, astfel că, rezultă din anchetă, botoşănenii l-au întrebat pe Jescu dacă nu are vreun
pontde spargere. De la această discuţie s-a conturat apoi un plan minuţios de furt, plecat de la informaţiile oferite de Jescu.
Al patrulea inculpat, Cosmin Ovidiu Albu, în vârstă de 23 de ani, tot din Botoşani, a intrat pe fir mai târziu, pe data de 13 martie. Anchetatorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că Albu a acceptat să se implice în comiterea furtului pe data de 13 martie, la o zi după ce a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani, tot pentru fapte de furt.
Furtul a fost comis în dimineaţa zilei de 21 martie, la scurt timp după ce primarul şi soţia sa au plecat de acasă, la serviciu.
Din casa primarului din Udeşti autorii au plecat cu o casetă de bijuterii din aur, în jur de 400 de grame, şi cinci ceasuri bărbăteşti de firmă, prejudiciul calculat în rechizitoriul de trimitere în judecată fiind de 80.000 de lei.
Sursa: Monitorul de Suceava