Documente incredibile despre Ștefan cel Mare, dezvăluite de Academia Română și Arhivele Vaticanului

Într-un interviu neconvențional, avut cu comandorul general al Ordinului Militar Sfânta Maria, prof. dr. Liviu Pandele, acesta ne-a făcut următoarele precizări.

„Multă lume a considerat deplasate accepturile și invitațiile pe care Biserica Ortodoxă Română le-a adresat Suveranului Pontif Papa Francisc de a vizita România. Deși presa, doar o parte a ei, dar și marile canale de televiziune nu au prezentat toate aceste realizări ale Bisericii Ortodoxe și ale Întâistătătorului său, pot să comentez în calitate de mirean că această vizită și acest dialog dintre Biserica Ortodoxă Română și Cetatea Vaticanului este cea mai mare lovitură «diplomatică» și de vizibilitate, pe care Patriarhia Română – Preafericitul Părinte Daniel a putut-o gestiona și prin efortul diplomatic finalizat cu obținerea a peste 420 de lăcașe de cult, în care românii noștri din Diaspora să se poată simți ca la ei acasă. Dar această vizită, nu a realizat și rezolvat doar această problemă.

A continuat să ridice anatema cuvântului de Dac și Dacia, ridicată în 1999 odată cu vizita altui suveran a Bisericii Catolice, a Papei Ioan Paul al doilea, prin care documente inestimabile, dar și acces și schimburi între arhivele celor două instituții dezvăluie într-o lumină nouă existența noastră multimilenară în aceste teritorii”. Continuând munca prof. univ, dr. Dimitriu Snagov, primul care a avut acces alături de ambasadorul Frențiu Pancrațiu Gheorghiu (primul nostru ambasador la Vatican de după 1989) în arhivele secrete ale Vaticanului, iată că cercetătorii Alexandru Simion și istoricul Ioan Aurel pop, președinte în exercițiu al Academiei Române, ne pun astăzi în posesia unor informații, care pot tulbura Națiunea Română.

La 27 februarie 1489, Ștefan cel Mare era numit, în toate Cancelariile Creștinătății, Rege al Daciei. Tot cu aceste ocazii, au fost puse în circulație documentele cu cifru din Arhivele Milaneze aflate în Cancelaria Ducatului de la Milano prin care se spunea și se făcea vorbire despre Dacia. Autorii acestor cifruri secrete, declară prof. dr. Liviu Pandele, erau Giovanni Francisco Oliva, cancelarul ducatului, Guidantonio Arcimboldo, Arhiepiscop al Milanului, iar corespondența se făcea cu Austria, Boemia, Bosnia și Serbia. Cifrul se regăsește păstrat în fondul secret Ungheria din Arhivele de Stat din Milano și a fost necunoscut până aproape de zilele noastre. „Cifrul introducea o nouă coroană și un vechi stat, cel al Daciei, în părțile Estice ale creștinătății.

Ca poziției a cifrului, corespundea, cardianlilor Romei, Ducatului Austriei, Imperiului Romano-German, în Apus, Angliei, iar noua coroană a vechiului Stat revenea Regelui Daciei, Ștefan al III-lea cel Mare, al Moldovei. Iată că națiunea Daciei, de-a lungul timpurilor, actuala Românie, a existat în aceste teritorii bimilenare, s-a conservat într-o sinergie cu Biserica Ortodoxă Română, iar arhivele Bisericii își deschid tainele acesteia pentru istoriografia oficială”, a explicat prof. dr. Liviu Pandele. Frumos cadou Națiunii Române cu ocazia Zilei Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sursa: dcnews.ro

Citeste mai mult AICI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

Thursday, 23 January 2025

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...