Distribuitorii, prădătorii din factura la energie

Distribuitorii, prădătorii din factura la energie
Preţul energiei în sine reprezintă mai puţin de o treime din totalul costurilor suportate de populaţie cu electricitatea, în timp ce tarifele de distribuţie şi de furnizare reprezintă aproape jumătate din acestea.

Dacă în ultimii doi ani producătorii de energie regenerabilă au fost acuzaţi de mai multe ori de creşterea facturilor la electricitate, companiile de distribuţie sunt, de fapt, principalii beneficiari, tarifele de distribuţie şi de furnizare acontând 49% din factura la electricitate a unei gospodării şi 44% din factura la gaze naturale, potrivit unui studiu realizat de economiştii BCR, relatează Adevărul.  

Astfel, la o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Factura mai cuprinde o contribuţie de 9% pentru subvenţionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele în cogenerare, în vreme ce Transelectrica primeşte 5% drept tarif de transport şi 3% tarif pentru serviciile de sistem.   

Principalii distribuitori de electricitate din România sunt Enel şi Electrica – care deţin fiecare cât trei distribuţii de energie, în vreme ce E.ON şi CEZ controlează fiecare câte una.   
Enel alimentează Banatul, Dobrogea şi sudul Munteniei, inclusiv Bucureştiul. Electrica deţine monopol pe alimentarea cu energie în Transilvania, plus nordul Munteniei, în vreme ce E.ON distribuie electricitate în Moldova, iar CEZ în Oltenia.  

Reprezentanţii BCR au arătat că Enel Distribuţie Banat a consemnat în anul 2013 un profit operaţional de 335 de milioane de lei la o cifră de afaceri de 625 de milioane de lei, raportând astfel o marjă de profit operaţional de 54%, cea mai mare dintre toate companiile de distribuţie din România. Profitul net a fost de 190 de milioane de lei, corespunzător unei marje nete de 31%. Concomitent, Enel Distribuţie Dobrogea a avut o marjă operaţională de 49%, în vreme ce Enel Muntenia Sud are 48%.

E.ON Moldova Distribuţie a anunţat un rezultat operaţional de 254 de milioane de lei în 2013, la venituri de 665 de milioane de lei, având o marjă operaţională de 36%. În privinţa CEZ Distribuţie, aceasta a avut în 2013 un profit operaţional de 211 milioane de lei, la vânzări de 829 milioane, marja operaţională fiind de 26%.

În cazul Electrica, cea mai mare marjă operaţională a avut-o filiala care alimentează nordul Transilvaniei, care a generat în 2013un profit operaţional de 205 milioane de lei la venituri de 571 de milioane de lei.  

Profitabilitatea distribuitorilor se calculează prin înmulţirea ratei reglementate a rentabilităţii cu baza de active ale fiecărui distribuitor. Baza de active reglementate o reprezintă investiţiile efectuate în reţele.  

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a dat un ordin la finele anului trecut prin care scade rata profitabilităţii de la 8,52% la 7,45%, dar companiile l-au contestat în instanţă.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
43

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
96

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
33

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...