Aproape jumătate dintre românii care trăiesc din cultivarea pământului sau creşterea animalelor sunt trecuţi de 50 de ani. Ba chiar, în țara noastră activează 17 fermieri care au împlinit suta de ani, rezultă din datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Datele din analiza făcută de instituţia care împarte subvenţiile în agricultură arată că statul a încercat prin diverse programe să înlesnească transferul între generaţii, dar bătrânii sunt greu de convins să-şi lase pământurile ori animalele, iar tinerii - să se apuce de munca grea a câmpului.
De-a lungul anilor, statul a încercat, prin diverse programe, să întinerească agricultura. Prin renta viageră, de exemplu, bătrânii puteau ceda pământul la schimb cu o sumă de bani. Cei care au apucat să se înscrie, în cei doi ani cât a durat programul, primesc bani până la sfârşitul vieţii.
Un alt program, “Instalarea tânărului fermier”, li se adresează celor până în 40 de ani și promite fonduri de 50.000 de euro pentru noii agricultori care pun pe picioare o afacere. În total, 42 de milioane de euro pot ajunge la cei interesați.
Din păcate, și tinerii şi bătrânii sunt însă greu de convins. Primii se feresc de munca grea, cei din urmă nu pot rupe legătura de-o viaţă cu pământul.
Aşa se face că, în prezent, aproape jumătate dintre agricultorii români au peste 50 de ani şi sunt de aproape patru ori mai mulţi decât cei până în 30 de ani.
Iată și vârsta fermierilor români:
- Sub 20 ani - 1,29%
- Între 20 şi 30 de ani - 11,91%
- Între 30 şi 50 de ani - 41,02%
- Între 50 şi 80 ani - 43,98%
- Peste 80 de ani - 1,8%
Acestea sunt condițiile în care tot mai multe companii au preluat sute de mii de hectare în proprietate sau administrare și se îndreaptă tot mai mult spre o agricultură planificată, în timp ce agricultura de subzistență este pe drumul dispariției.