Paul Anghel, directorul executiv al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a postat pe pagina sa de Facebook un avertisment cu privire la cumpărăturile premergătoare Sărbătorilor Pascale.
Oficialul a declarat că în această perioadă se desfășoară acțiuni de control, în toată țara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade de sărbătoare.
„Sunt verificate produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin și băuturi alcoolice”, a declarat Paul Anghel, director ANPC.
Paul Anghel atenționează cetățenii să fie foarte atenție de unde își achiziționează carnea de miel, spunând că aceasta trebuie cumpărată doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate, cum ar fi măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe, și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Este, de altfel, exclusă cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să poată fi justificată tranzacția comercială.
„Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate”, adaugă Paul Anghel.
De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată și ouălor, care trebuie cumpărate numai din locuri special amenajate și autorizate.
„Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș”, adaugă oficialul.