Direcția Silvică la ora bilanțului pe primul trimestru

Direcția Silvică Botoșani este unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, fără personalitate juridică care funcționează în conformitate cu prevederile HG 229/2009 privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și are în subordine 6 ocoale silvice, respectiv O.S. Botoșani, O.S. Darabani, O.S. Dorohoi, O.S. Flămînzi, O.S. Mihai Eminescu, O.S. Trușești.

“Direcția Silvică Botoșani administrează 34578 ha pădure proprietate publică a statului, 3324 ha pădure proprietate privată și execută servicii silvice pe 11183 ha pădure privată (49085 ha total din care 70,5% proprietatea statului).

Scopul principal al activității Direcției Silvice Botoșani este gospodărirea durabilă și unitară a fondului forestier aflat în administrare, având la bază prevederile amenajamentelor silvice și ale normelor care reglementează regimul silvic.

În sensul realizării scopului prezentat anterior, în primele 3 luni ale anului 2021, la Direcția Silvică Botoșani s-a acționat pe fiecare activitate componentă, rezultatele relevante fiind prezentate în continuare pe activități”, a declarat directorul Direcției Silvice, în cadrul Colegiului Prefectural.

Pe linie de Fond Forestier principala preocuparea noastră este de a crește o pădure sănătoasă, valoroasă, sens în care pentru anul 2021, în conformitate cu prevederile amenjamentelor silvice în vigoare, ne-am propus parcurgerea cu lucrări de îngrijire a unei suprafețe de 2407 ha. La 31.03.2021 au fost parcurse cu lucrări de îngrijire a arboretelor tinere 518 ha, față de un program de 335 ha, realizarea fiind de 147 %.

Pentru anul 2021 s-a aprobat la recoltare din pădurile proprietate a statului un volum de masa lemnoasă de 131,0 mii mc, din care 56,8 mii mc prin operatori economici ca masă lemnoasă pe picior, iar 74.2 mii mc vor fi exploatați în regie proprie de către formațiile de exploatare ale direcției. La 31.13.2021 s-a exploatat un volum total de 38,2 mii mc, față de un program de 28,9 mii mc, realizarea fiind de 132 % (16,8 mii mc ca masă lemnoasă pe picior și 21,4 mii mc ca masă lemnoasă fasonată).

O altă sursă de venit o reprezintă produsele nelemnoase a pădurii. Astfel în anul 2021 ne-am propus să recoltăm și să valorificăm o cantitate de 73 tone plante medicinale. In trimestrul I s-a organizat licitație pentru valorificarea acestora fiind adjudecate sortimentele de păducel, soc, salcâm și sunătoare. Toate produsele nelemnoase vor fi achiziționate de la culegători de pe raza județului Botoșani oferind posibilitatea populației din zonă de a obține venituri suplimentare. Pentru toate cantitățile de plante medicinale, fructe de pădure și ciuperci ce ne-am propus a le recolta în anul 2021 am obținut autorizație de mediu pentru recoltare.

De o importanță aparte este activitatea de prestări servicii silvice, datorită faptului că prin această activitate se prestează servicii către populație, dar mai ales se asigură integritatea fondului forestier național aflat în proprietatea altor deținători. Pe suprafețele de pădure privată aflate în gestiunea direcției pe bază de contract, în anul 2021 s-au prestat servicii de administrare (3324 ha) și servicii de pază și punere în valoare pe baza de contract (11183 ha). Veniturile programate din această activitate pentru trimestrul I 2021 sunt de 455 mii lei, la 31.03.2021 fiind realizați 544 mii lei, respectiv 120 %.

Precizăm că statul român acordă ajutor de stat pentru proprietarii cu suprafețe de păduri private sub 30 de ha, subvenționând practic contravaloarea pazei fondului forestier, în anul 2021 în județul Botoșani fiind solicitat ajutor de de stat pentru 4803 ha. De precizat este faptul că acest ajutor se acordă doar proprietarilor sau cetățenilor care și-au dezbătut succesiunea.

 

Spune-ne opinia ta