Direcția de Asistență Socială a demarat implementarea legii consumatorului vulnerabil

Direcția de Asistență Socială a demarat implementarea legii consumatorului vulnerabil

Direcția de Asistență Socială de la Botoșani a început pregătirea procedurilor de lucru pentru ajutoarele la încălzire pentru sezonul rece 2021-2022 dar așteaptă publicarea normelor metodologice de aplicare a noii legi în Monitorul Oficial al României.

”Direcția de Asistență Socială Botoșani a demarat pregătirea procedurilor de lucru pentru sezonul rece 2021-2022, dar, întrucât sunt câteva aspecte de clarificat în privința cumulului suplimentului de energie cu ajutoarele de încălzire, trebuie să așteptăm și publicarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 266/2021, după care vom comunica data de la care se pot depune cererile și declarațiile pe propria răspundere, individual sau prin asociațiile de proprietari/locatari” a precizat viceprimarul Liviu Toma.

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.

Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile și persoanele singure depun la primăria în a cărei rază teritorială au locuința o cerere și declarație pe propria răspundere privind, după caz, componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. În situația în care se solicită și ajutorul pentru încălzire se va depune o singură cerere și declarație pe propria răspundere.

În Monitorul Oficial nr. 891/16.09.2021 s-a publicat Legea nr 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Legea definește consumatorul vulnerabil ca fiind persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

a)      Ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică;

b)      Ajutor pentru gaze naturale;

c)      Ajutor pentru energie electrică;

d)      Ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Spre deosebire de vechiul act normativ (OUG nr. 70/2011), legea prevede aceleași cote procentuale din valoarea de referință pentru tranșele de venit mediu net lunar pe membru de familie, pentru toate categoriile de ajutoare pentru încălzire.

Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de:

a)      250 lei/lună, pentru gaze naturale;

b)      500 lei/lună pentru energie electrică;

c)      320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Valoarea de referință a ajutorului pentru energie termică se stabilește, lunar, în limita consumului mediu, prevăzut în anexa nr. 1 la Lege, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Astfel, plafoanele de venit s-au majorat, pentru toate categoriile de ajutoare, cu procente cuprinse între 129% și 216%.

În același timp, datorită valorilor de referință diferite, valorile ajutoarelor maxime s-au majorat, în funcție de categoria de ajutor astfel:

-        Pentru energie electrică- creștere de 208%

-        Pentru gaze naturale – creșteri între 118% și 250%

-        Pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri – creșteri între 400% și 600%.

         ”În precedentele 2 sezoane reci numărul ajutoarelor de încălzire a scăzut de la 1518 în sezonul 2019-2020 la 1111 în sezonul 2020-2021, fapt explicabil dacă ținem cont că plafoanele de venit și cuantumul ajutoarelor au rămas constante, în timp ce salariul minim brut garantat în plată a evoluat de la 1900 lei la 01.01.2018 la 2300 lei la 13.01.2021” a precizat viceprimarul Liviu Toma.

         Conform expunerii de motive la actul normativ – Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie – la nivel național se estimează o creștere a numărului de beneficiari pe categorii de ajutoare de 2 ori la energie termică, de 3 ori la gaze naturale, de 6 ori la energie electrică și de 2 ori la combustibili solizi și/ sau petrolieri.

”Dacă aplicăm aceste creșteri la nivelul municipiului Botoșani este posibil să înregistrăm un număr de 1500 solicitări pentru ajutorul pentru energie termică, 900-1000 solicitări pentru gaze naturale, 100 solicitări pentru energie electrică și 200-300 solicitări pentru combustibili solizi și/sau petrolieri, deci un total de 2700-2900 solicitări de aproape 3 ori mai multe decât în precedentul sezon rece” a menționat viceprimarul Liviu Toma.

Suplimentar față de ajutorul pentru încălzirea locuinței, Legea nr. 226/2032121 prevede acordarea unui supliment pentru energie, care se acordă lunar, pe tot parcursul anului, în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

a)      30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;

b)      10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;

c)      10 lei/lună pentru consumul de energie termică;

d)      20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.

 

Spune-ne opinia ta