Din toamna, blocurile din municipiile-resedinta de judet vor fi izolate cu bani europeni

Din toamna acestui an, blocurile de locuinte din municipiile-resedinta de judet vor beneficia de lucrari de crestere a eficientei energetice cu ajutorul fondurilor europene, informeaza Guvernul pe site-ul propriu. Mai precis, blocurile din perioada 1950-1990 vor fi izolate cu bani europeni, iar beneficiarii vor participa financiar cu 40% din costul total al lucrarilor. Programul se va inchide in 2013 insa, daca se va dovedi un succes, ar putea fi reintrodus in perioada de investitie 2014-2020.

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Informarea intocmita de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) referitoare la cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte, informare ce consta in lansarea la 15 octombrie a apelului public de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte.

Concret, schema de finantare se va aplica, incepand cu toamna acestui an, blocurilor de locuinte construite in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse din municipiile resedinta de judet (peste 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro).

Potrivit declaratiilor ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, de la finalul sedintei Executivului, beneficiarii vor trebui sa participe la lucrari printr-o co-finantare de 40% din costul total, restul fondurilor, de 60%, urmand a fi asigurate din bani europeni nerambursabili de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FDER) si bugetul de stat.

Ministrul a mentionat, totodata, ca ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse, dupa cum urmeaza:
30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro; 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro; 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro. Potrivit sursei citate, bugetul total al schemei de finantare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, respectiv 154 de milioane de euro rezultata din contributia nationala (co-finantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor publice locale si a asociatiilor de proprietari).

Demnitarul a specificat, in acelasi timp, ca doar autoritatile locale pot elabora proiectul si, apoi, tot ele vor contracta finantarea, insa doar prin solicitare, de la asociatiile de locatari. "In 15 octombrie 2012 se va deschide apelul de proiecte dar, practic, programul va fi functional incepand cu 1 noiembrie 2012. Se va merge pe sistemul primul venit, primul servit, pentru ca asa e normal, a punctat Hellvig, explicand apoi ca, dupa depunerea proiectului, data limita de aprobare, conform ghidului, nu poate depasi o perioada de 30 de zile.

Pentru ca acest proiect sa fie pus in practica, MDRT, prin Autoritatea de Management, a facut demersuri pentru modificarea Programului Operational Regional. Mai precis, s-a introdus un nou domeniu major de interventie: "Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte", in cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Regional 2007-2013 "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor", a anuntat Hellvig.

In consecinta, ministrul a precizat, ca acest domeniu de interventie este un proiect pilot datorita actualului exercitiu financiar, care se termina in 2013. "Insa, daca  va fi de succes, aceasta axa va fi reintrodusa in perioada de investitie 2014-2020", a incheiat demnitarul.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BREAKING - Vicepremierul Dragoș Anastasiu a demisionat!

astăzi, 17:42

Vicepremierul Dragoș Atanasiu a anunțat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că demisionează din funcția deținută în Guvernul Bolojan, ca urmare a scandalului ...

„Școala de Vară” de la Albești – O vacanță cu rost și pasiune pentru educație! (Foto)

astăzi, 16:01

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești a transformat din nou vacanța de vară într-o experiență memorabilă pentru elevii săi, prin organizarea primei ediții a „Școlii de Vară”, d...

Plaja NATURALĂ din Botoșani care atrage mii de turiști. Are nisip fin, iar prețurile sunt mai mici decât la malul mării!

astăzi, 14:44

O plajă naturală, cu nisip fin, s-a format pe Prut, la barajul de la Stânca Costești, în județul Botoșani. Locul, numit de localnici și turiști „Marea Moldovei”, atrage ...