DGA: Politistii spagari nu faceau parte dintr-o grupare, actionau individual

Cei 31 de politisti audiati de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie sub acuzatia de luare de mita si complicitate la proxenetism nu faceau parte dintr-o grupare de crima organziata, ci actionau individual.

"Modul de operare se gasea la fiecare, in parte, cand era pe tura. Actionau independent, nu faceau parte dintr-o grupare infractionala", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), Monica Dajbog.

Purtatorul de cuvant al DGA a dat si un exemplu de infractiune comisa de cei 31 de politisti: "O persoana de sex feminin a fost prinsa si retinuta timp de 6 ore, nu i s-a permis sa ceara ajutorul unui avocat. A fost incatusata, supusa abuzului, atat fizic, cat si psihic".

Intrebata daca persoana in cauza este ofiterul DGA aflat sub acoperire in aceasta misiune, Monica Dajbog a refuzat sa dea detalii, insa a adaugat ca politistii cercetati in acest dosar au comis 100 de astfel de infractiuni in perioada octombrie - decembrie 2011.


Cum operau politistii spagari


Intr-un comunicat DGA remis, marti, in legatura cu modul de operare in cazul actelor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului in raport cu o serie de persoane care comiteau contraventii sau infractiuni privind regimul circulatiei pe drumurile publice, se pare ca agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei.

"Aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege (contraventii si infractiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor si purtau uniforma institutiei", se arata in documentul DGA, conform ziare.com.

"Erau selectate in trafic anumite autoturisme - din categoria superioara sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.) -, astfel: fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala; fie le verificau prin mijloacele din dotare si daca se constatau anumite deficiente - de ex. ITP expirata - le urmareau si le opreau, apoi il verificau si pe conducatorul auto; fie, sub diferite pretexte/motive, opreau direct astfel de autoturisme si verificau atat autoturismele cat si conducatorii auto. In urma verificarilor, erau stabilite normele incalcate si sanctiunea care in mod normal ar trebui aplicata pentru respectiva fapta (contraventie sau infractiune). Se aduceau la cunostinta conducatorului auto aceste aspecte (de regula, unul dintre membrii echipajului discuta direct cu soferul vizat, ceilalti intervenind in discutie in sprijinul sau)", potrivit aceleiasi surse.

Imediat, se pretindeau de la soferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatata fapta comisa, pentru a nu fi aplicata sanctiunea legala sau pentru a nu fi facute alte demersuri legale: "In urma demersurilor de pretindere, primeau de regula sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile si nu sanctionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente sa aplice sanctiuni. Dupa primirea sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei)".

Totodata, in comunicatul DGA este explicata si modalitatea de operare in cazul actelor de luare de mita, favorizarea infractorului sau tortura in raport cu persoane care desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism.

"In exercitiul atributiilor de serviciu, agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism. Din actele dosarului rezulta indubitabil ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (in special pe proxeneti) si erau in relatii cu ei de mult timp.

Unii dintre agenti pretindeau si primeau de la proxeneti periodic sume de bani - o adevarata `taxa de protectie` - pentru a nu constata faptele si a nu aplica sanctiuni. De asemenea, unii dintre ei, surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostitutia si pretindeau si de la acestea sume de bani in acelasi scop, iar atunci cand nu isi atingeau acest scop, fiind refuzati, foloseau mijloace violente de natura sa intimideze persoanele vizate si sa le asigure in continuare controlul asupra activitatilor de prostitutie si proxenetism, precum si veniturile aferente", conform documentului.

Amintim ca, dupa luni de filaj si cercetari, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au descins, marti, la sectiile de Politie si la locuintele a zeci de politisti bucuresteni.

In urma raidului de marti, 31 de ofiteri de politie sunt acuzati pentru luare de mita, abuz in serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, sechestrare sau chiar tortura.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident în județul vecin cu șase persoane, un minor de 16 ani a ajuns la spital! (Foto)

Sunday, 12 January 2025

Un accident rutier a avut loc, duminică seară, pe raza localității Vicovu de Jos, în județul Suceava. Au fost implicate două autoturisme. Pompierii militari din cadrul subunităților R...

Sindicaliștii din educație propun ca dosarele de burse sociale să fie făcute de primării!

Sunday, 12 January 2025

Reprezentanții celor trei federații sindicale din învățământ au avut o întâlnire, vineri, cu noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, pentru a discuta pr...

Element de muniție neexplodat, găsit într-o pădure din Botoșani!

Sunday, 12 January 2025

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această după-amiază, într-o pădure din localitatea Horlăceni, de un bărbat pasionat de ...