Deputaţii au decis: Asociaţiile de proprietari, obligate să elibereze adeverinţe cu cheltuielile de întreţinere defalcate

Proprietarii de apartamente vor putea să ceară în scris o adeverinţă cu situaÅ£ia defalcată a cheltuielilor de întreÅ£inere, se arată într-un proiect de act normativ adoptat ieri, prin vot final, de Camera DeputaÅ£ilor. PreÅŸedintele ÅŸi administratorul asociaÅ£iei de proprietari vor fi, practic, obligaÅ£i să elibereze acest document.

Prevederile sunt incluse într-un Proiect de Lege pentru completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinÅ£area, organizarea ÅŸi funcÅ£ionarea asociaÅ£iilor de proprietari. Documentul a trecut de Senat în mai 2014 ÅŸi astăzi a fost adoptat de Camera DeputaÅ£ilor prin vot final. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, acesta mai are nevoie doar de semnătura preÅŸedintelui României.

Concret, proprietarii vor putea să ceară preÅŸedintelui ÅŸi administratorului asociaÅ£iei o adeverinţă cu situaÅ£ia cheltuielilor de întreÅ£inere. Aceasta va fi eliberată obligatoriu ÅŸi va include cheltuielile defalcate pe datoria de bază ÅŸi penalităţi, precum ÅŸi modalitatea de calcul a penalităţilor.

"La solicitarea scrisă a proprietarului, preÅŸedintele ÅŸi administratorul asociaÅ£iei de proprietari au obligaÅ£ia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaÅ£ia cheltuielilor privind întreÅ£inerea, defalcate pe datoria de bază ÅŸi penalităţi, precum ÅŸi modalitatea de calcul al penalităţilor", scrie în propunerea legislativă, conform Avocatnet.ro.

În momentul de faţă, Legea nr. 230/2007 prevede doar că proprietarii sunt îndreptăţiÅ£i să ÅŸtie toate aspectele ce Å£in de activitatea asociaÅ£iei ÅŸi că pot cere acces la orice document al acesteia.

IniÅ£iatorii explică în expunerea de motive că legea nu conÅ£ine destule dispoziÅ£ii referitoare la obligaÅ£iile preÅŸedintelui ÅŸi administratorului ÅŸi la protejarea drepturilor proprietarilor, astfel că propunerea de act normativ vine în ajutorul acestora din urmă.

Notă: În altă ordine de idei, din luna martie a acestui an, administratorii de bloc sunt obligaÅ£i să informeze periodic proprietarii cu privire la veniturile ÅŸi cheltuielile asociaÅ£iei. Mai multe informaÅ£ii despre subiect găsiÅ£i aici.


Principalele drepturi şi obligaţii ale proprietarilor

În afară de dreptul de a cunoaÅŸte toate aspectele ce Å£in de activitatea asociaÅ£iei, proprietarii sunt îndreptăţiÅ£i să participe (cu drept de vot) la adunarea generală, să-ÅŸi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă ÅŸi să fie aleÅŸi în structura organizatorică, relateaza avocatnet.ro.

AceÅŸtia au voie să facă îmbunătăţiri sau modificări la proprietatea individuală, atât timp cât nu periclitează integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.

În acelaÅŸi timp, Legea asociaÅ£iilor de proprietari mai stabileÅŸte că "zidurile dintre apartamentele sau spaÅ£iile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistenţă a clădirii ÅŸi din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spaÅ£iilor respective, pe baza autorizaÅ£iei de modificare a construcÅ£iei, eliberată de autoritatea publică locală ÅŸi cu înÅŸtiinÅ£area asociaÅ£iei".

Referitor la obligaÅ£ii, actul normativ menÅ£ionat dispune că proprietarii trebuie să-ÅŸi menÅ£ină locuinÅ£a în stare bună, pe cheltuiala proprie.

"Proprietarii sunt obligaÅ£i să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică ÅŸi eficienÅ£a energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenÅ£iilor, se va avea în vedere menÅ£inerea aspectului armonios ÅŸi unitar al întregii clădiri", este punctat în lege.

Cei care provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament sunt obligaţi să repare stricăciunile sau să acopere cheltuielile pentru reparaţii.

În fine, la vânzarea apartamentului, proprietarii trebuie să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuÅ£ie la cheltuielile asociaÅ£iei. Dacă există datorii către asociaÅ£ie, vânzarea apartamentului poate fi făcută doar dacă acestea sunt preluate contractual de către cumpărător.

AtenÅ£ie! Proiectul de lege prezentat în articol NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat prin decret prezidenÅ£ial ÅŸi publicat în Monitorul Oficial, mai scrie sursa citata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un nou ostaș al lui Hristos: Un soldat american s-a convertit la ortodoxie într-o biserică din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:45

Un soldat al Armatei Americane a îmbrățiÈ™at credinÈ›a ortodoxă, după ce anterior făcea parte dintr-o confesiune protestantă. El a primit botezul săptămâna trecută la Biserica &bd...

Alertă! Suspiciune de rabie la vulpe într-o comună din Botoșani!

astăzi, 15:20

Autoritățile sanitare din judeÈ›ul BotoÈ™ani au intrat în alertă, după ce au constatat un caz de suspiciune de rabie la o vulpe într-o comună din BotoÈ™ani. Potrivit reprezentanÈ›i...

Când profesorul și studentul se reunesc pe scenă: Recital la Dorohoi cu Paul Mustață și elevul Victor Gozob!

astăzi, 15:10

Amatorii de muzică bună sunt aÈ™teptaÈ›i la Muzeul Memorial ,,George Enescu” din Dorohoi pentru un recital special, în cadrul căruia profesorul È™i studentul vor performa împreunÄ...