“Decrețeii” lui Ceaușescu care au rămas în România nu se vor mai bucura de pensii. Actualul sistem de pensii se va prăbuși în maxim 10 ani

Pe fondul depopulării masive a României, dar și a dezastrului demografic din ultima decadă, în care autoritățile statului continuă să susțină că România are pe mai departe 21 de milioane de locuitori, sistemul de pensii se va prăbuși în maxim 10 ani.

Cei care au început să recunoască sunt liderii USR. Vicepremierul Dan Barna a recunoscut că actuala populație activă va ieși în număr tot mai mare la pensie în următorii 10 ani, în timp ce nu numărul tinerilor care intră în câmpul muncii este tot mai mic .

„Nu putem să evităm la nesfârșit discuția despre sistemul de pensii pentru că e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, așa cum e gândit acuma, nu va mai funcționa, va intra în colaps și asta pentru că avem generații foarte numeroase care vor ieși la pensie în perioada următoare, generațiile numite «decreței» în limbajul comun. În momentul în care aceste generații ies la pensie, generațiile care vin in urmă sunt, numeric vorbind, ca o piramidă cu vârful în sus, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puține persoane active ca forță de muncă pe piața muncii, iar numărul de pensionari va fi mult prea mare și atunci sistemul actual, așa cum e acum, nu mai funcționează și atunci trebuie să avem public această discuție, legată de cum structurăm sistemul de pensii. Nu există vreo decizie luată acum nici în ceea ce privește vârsta de pensionare, dar sunt linii de discuție care există și vom continua să le avem, vom veni cu o propunere. E un angajament apropo de ce s-a transmis la Comisia Europeană în acest Plan de Redresare și Reziliență de realizare a unei noi legi a pensiilor”, a mai declarat Dan Barna, citat de News.ro.

Deși statul român nu acceptă și nu recunoaște, în prezent se apreciază că, grație libertății de mobilitate din Uniunea Europeană, aproape jumătate din populația României a părăsit deja teritoriul național, fără intenția de a se mai reîntoarce în țara natală.

 

Spune-ne opinia ta