Declaratie socanta a sefului Culturii botosanene cu privire la monumentele de patrimoniu din Botosani!

Declaratie socanta a sefului Culturii botosanene cu privire la monumentele de patrimoniu din Botosani!

Capela Calimachi din Stancesti, un monument de patrimoniu cu termopane

Mortii tot morti raman, degeaba mai facem autopsie! - Danut Hutu, director DJCCPCN

Pentru a va aduce in atentie obiective ignorate, dar de o inestimabila valoare in patrimoniul local si national, www.stiri .botosani.ro a pornit o initiativa de popularizare a locurilor, cladirilor, personalitatilor sau faptelor care ar putea reaseza Botosanii pe harta turistica a Romaniei.

Din pacate, primul obiectiv vizitat a lasat un gust amar reporterilor nostri. Capela Sf. Teodor - Calimachi de la Stancesti se afla in renovare. Nimic rau! Numai ca ceea ce se arata acum privitorului din Stancesti nu face nici o trimitere catre un monument istoric. Mai degraba catre un kitsch.

E neplacut si, totodata, nepermis, ca vizitatorul care se asteapta sa gaseasca o capela de la inceputul secolului XIX sa admire o cladire cu termopane. Capela Sf.Teodor - Calimachi din satul Stancesti, comuna Mihai Eminescu, se afla pe Lista Monumentelor Istorice.

In curtea capelei se afla cavoul unde sunt inmormantati membri, dar si urmasi ai familiei lui Alexandru Calimachi, cel care este considerat ctitor al bisericii. Tot Alexandru Calimachi, singurul din familie care este inmormantat in interiorul bisericii, construise la Stancesti si un conac, cladire care, insa, nu mai exista.

Reactia responsabililor din Cultura botosaneana pare cel putin ciudata. Pentru ca intrebarea fireasca a fost daca un monument istoric se preteaza la acest gen de reabilitare, am solicitat parerea specialistilor, in speta Danut Hutu, directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.

Raspunsul este cel putin bulversant.

Danut Hutu: In cazul unui monument istoric, avizul de renovare este dat de o Comisie regionala a Monumentelor Istorice, care este la Iasi. Se inainteaza o documentatie complexa in acest sens. In anumite situatii, se poate alege o solutie tehnica de inlocuire a ferestrelor cu o nuanta de termopan care sa imite lemnul, daca nu afecteaza grav monumentul. In caz ca nu exista acest aviz, interventia constituie infractiune.

Pentru ca se facea referire la un monument istoric religios, parerea directorului a fost mai mult decat transanta!

Danut Hutu: Mortii tot morti raman, degeaba mai facem autopsie! Noi am efectuat controale, dar suta la suta nu poti interveni, pentru ca nu ai o bagheta magica, sa ii convingi pe oameni sa apeleze la un specialist!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesoară din Botoșani, participantă la un atelier internațional pe teme de protecție a consumatorilor

astăzi, 19:15
7

Timp de trei zile (18, 23, 25 noiembrie 2022) - doamna profesoară Carmen Silvia Ciobanu reprezentant al Asociației pentru Consumatori Botoșani a participat la Atelierul internațional online Consti...

Primarii de sector și ai municipiilor reședință de județ vor avea acces la informații de securitate națională

astăzi, 18:33
25

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni actul normativ pentru modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care primarii de se...

Primăria reia tradiția festinului cu fasole și cârnați de Ziua Națională

astăzi, 18:21
92

Primăria municipiului Botoșani reia, din acest an, o tradiție la care s-a renunțat în ultimii ani din cauza condițiilor restrictive impuse de pandemie. Pe data de 1 Decembrie, Prim...