Mititei de clasa 0, care abia acum încep să simtă ruperea de grădiniţă, debutanţi în clasa I, pentru care şcoala devine serioasă, cărora li se adaugă
experimentaţiidin clasele a II- a până la a VIII-a, cu flori în mâini, însoţiţi de părinţii care îi supravegheau cu atenţie şi de învăţătorii sau profesorii lor, au ascultat cu mai multă sau mai puţină atenţie slujba religioasă, oficiată de preotul Ştefan Grădinaru, precum şi discursurile oficiale, susţinute de Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, poliţistul de proximitate Iulian Ursache şi de inspectorul şcolar Crina Muraru.
După ce li s-a cântat "La mulţi ani", elevii şi adulţii au fost salutaţi de şeful judeţului, Costică Macaleţi remarcând modul oficial în care s-au pregătit copiii pentru prima dimineaţă a acestui an şcolar.
"Bună dimineaţa, dragi copii. Am văzut câţiva domni de la clasa I, de la clasa pregătitoare, cu papion la gât, cu ţinuta obligatorie şi mă bucur să văd acest lucru pentru că au fost pregătiţi emoţional pentru începerea noului an şcolar. Vreau să vă urez succes, dragi copii, părinţilor să le spun să aibă mare grijă de copii pentru că rolul lor, al părinţilor şi al bunicilor, este covârşitor, la fel ca şi rolul învăţătorilor, profesorilor. Acum, când se şlefuiesc caractere, minţi, cum când se face instrucţia pentru ce va urma, trebuie să fim foarte atenţi toţi cei care avem un rol în educaţia copiilor. Este bine că suntem împreună aici, că dăm importanţă şcolii româneşti, şcolii botoşănene, care are performanţă în istoria învăţământului botoşănean. Vă urez succes, să fiţi cuminţi, iar cadrelor didactice le spun în felul următor: să fiţi buni şi drepţi", a spus Costică Macaleţi.
După discurs, şeful judeţului s-a retras din careul oficial, pe drum spre ieşirea din curtea şcolii fiind abordat de un copilaş care i-a oferit un buchet de flori. I-a mulţumit, i-a strâns mâna bărbăteşte, dar a oferit apoi buchetul de flori primit unei doamne are însoţea un alt copilaş. Poliţistul de proximitate a transmis mesajul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, asigurându-i pe copii şi pe adulţi de întreg sprijinul instituţiei astfel încât copilăria celor mici să nu fie afectată de evenimente neplăcute.
În faţa copilaşilor al căror vocabular este dezvoltat cât pentru vârsta lor, inspectorul şcolar Crina Muraru a citit mesajul inspectorului şcolar general Mihaela Huncă, în timp ce microfonul îi era ţinut de directorul şcolii.
"Este ziua în care creativitatea începe să primească argumente, construcţiile de idei încep să atenueze paradoxurile existenţei, iar jocul capătă formalităţi educative şi formative. Şcoala îşi deschide porţile, dragii mei, şi în ciuda detractorilor săi, valorile unei naţiuni se construiesc doar trecând dincolo de ele. Nu voi face apel la teoreticienii pedagogiei, nici pentru a spune care este menirea unui dascăl, nici pentru a sublinia importanţa educaţiei fiindcă, împreună cu dumneavoastră, vrem să le căutăm în anul şcolar care a început. Consider extrem de utilă această căutare deoarece, în plină epocă a schimbării de paradigmă, în plin avânt al competiţiilor globale, prin şcoală şi în şcoală vom găsi nu doar rădăcinile fiinţei ci şi rostul fiecăruia dintre noi. Dragii mei, vă doresc răbdare, sănătate şi multă putere de muncă. Am încredere în dumneavoastră şi sunt convinsă că la ceasul bilanţului vom zâmbi la fel de cald ca în această zi. Vă urez succes în noul an şcolar, vă mulţumesc", a încheiat Crina Murariu, sub privirile nelămurite ale copiilor cărora li s-a adresat.
Explicaţiile organizatorice au venit din partea directorului Şcolii 11, Corina Palade, care i-a mobilizat pe învăţători, profesori şi elevi, aducându-le la cunoştinţă programul zilei, cel al următoarelor, precum şi faptul că programul naţional "Şcoala Altfel" se va derula la această unitate de învăţământ în luna iunie a anului viitor. De asemenea, Corina Palade a făcut un apel la părinţii care vor împărţi alături de cadrele didactice responsabilitatea educaţiei celor mici.
Apoi, rând pe rând, elevii claselor primare au intrat în şcoală, înghesuiala către clase fiind însă şi prilej de regăsire între colegi, de îmbrăţisări şi de bucurie. Boboceii de clasă pregătitoare, ale căror emoţii şi temeri erau dublate de cele ale părinţilor, mai- mai că nu voiau să dea drumul mâinilor celor mari. Cu ghiozdane în spate şi flori în mâini, elevii mici şi mari au început un nou an şcolar.