De vineri, cardul naţional de sănătate devine OBLIGATORIU! Când trebuie folosit

Începând cu data de 1 mai, cardul naţional de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta peste 18 ani.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Mavromati au venit, luni, cu o serie de precizări legate de situaţiile în care trebuie folosit cardul naţional de sănătate.

Astfel, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cardul va fi utilizat în momentul acordării serviciilor medicale, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicală şi acupunctură utilizarea cardului de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de sănătate se face astfel:
-pentru analizele de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale funrizorilor de investigaţii paraclinice.
-pentru serviciile medicale paraclinice, investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul efectuării investigaţiilor

În asistenţa medicală spitalicească utilizarea cardului se face astfel:
-pentru spitalizarea continuă utilizarea cardului naţional de sănătate se face la internarea şi la externarea din spital cu excepţia următoarelor situaţii: la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală; la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare, ca şi caz transfertat;la externare, pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.
-pentru spitalizarea de zi prezentarea cardului naţional de sănătate se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă.

Pentru medicamente, cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie, dacă acestea se ridică de către beneficiarul prescripţiei.

În situaţia în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, se utilizează cardul naţional de sănătate al împuternicitului sau cartea de identitate, paşaportul, dacă împuternicitul nu poate prezenta cardul.

Cardul de sănătate este un document personal, care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui.

“Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului naţională de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate trei luni", a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

La nivelul Spitalului Judeţean Mavromati au fost achiziţionate 88 de cititoare de carduri, care au fost repartizate în reţeaua amubulatorie, la cabinetele medicale, şi pe fiecare secţie şi compartiment a spitalului. 

Cardurile de sănătate pot fi activate la medicii de familie şi la oricare alt furnizor de servicii medicale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expert în resurse umane: ”Botoșani era paradisul lohn-ului în confecții. S-a cam terminat!”

astăzi, 08:04

Valul de concedieri început la final de 2024 va continua și în 2025, în condițiile în care toate domeniile, cu mici excepții, vor avea de suferit în urma creșterii im...

Ziua Culturii Naționale și comemorarea poetului Mihai Eminescu în parohiile din Botoșani!

astăzi, 07:45

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat evenimentele care vor avea loc în parohiile din județul Botoșani, în perioada 12-18 ianuarie 2025 Luni, 13 ianuarie Are loc şedinţa p...

Valeriu Iftime nu a ezitat și ”l-a înțepat” pe Liviu Ciobotariu: ”Aveam o problemă cu…”

astăzi, 07:30

Valeriu Iftime, patronul lui FC Botoșani, a decis să-l demită, pe neașteptate, pe Liviu Ciobotariu (53 de ani) de pe banca tehnică a echipei. Anunțul a venit după ce Ciobotariu se deplasase dej...