De ce recomandă nutriționiștii să înlocuiți pâinea cu mămăligă!

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaÅ£ie, numit de specialiÅŸti "prietenul intestinului subÅ£ire". DispreÅ£uit pe nedrept, acest medicament tradiÅ£ional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât ÅŸi celui care suferă de boli grave.

Potrivit doctorulzilei.ro, in privinÈ›a numărului de calorii, literatura de specialitate a stabilit că 100 de grame de mămăligă conÈ›in doar 100 de calorii, adică la jumătate față de cât am primi din partea aceleiaÈ™i cantități de pâine pe care o consumăm. În plus, preparatul pe bază de porumb oferă organismului carbohidraÅ£i complecÅŸi de bună calitate, care conferă energie, saÅ£ietate ÅŸi o mai bună digestie.

"În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidraÈ›i complecÈ™i. Mă interesează È™i faptul că are conÈ›inut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niÈ™te studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut È™i chiar un efect prebiotic", a declarat nutriÈ›ionistul Cristian Mărgărit pentru Super-Hrana.ro.

DiferenÈ›a dintre pâine È™i mămăligă este dată de absenÈ›a glutenului. Glutenul este o proteină care are È™i beneficii dar din păcate vine È™i cu un aport însemnat de riscuri.

"Pentru că tot e la mod alimentaÈ›ia fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca È™i făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conÈ›ine amidon care se absoarbe treptat în sânge È™i ne È›ine de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie È™i fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conÈ›ine gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane. În boabele de porumb există mulÈ›i carotenoizi (de unde È™i culoarea galbenă), pigmenÈ›i din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare, mămăliga face bine la piele È™i la vedere iar conÈ›inutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal. Ca È™i calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. DeÈ™i 100g mămăligă au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greÈ™eala să credeÈ›i că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e uÈ™oară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiÈ›i că 3 linguri corespund unei felii. Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine È™i ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel", a adăugat nutriÈ›ionistul Mihaela Bilic.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mama copilului dispărut din spital ar fi fost de acord cu vânzarea bebelușului pentru suma de 5.000 de lei!

astăzi, 12:25

Noi informaÈ›ii apar în cazul copilului dispărut din spital, la Bacău. Mama care a denunÈ›at că i-a fost răpit unul dintre gemenii nou-născuÈ›i È™i-ar fi vândut, de fapt, bebeluÈ™ul p...

Pericol public depistat pe o stradă din Botoșani, polițiștii l-au dus la spital!

astăzi, 11:49

La data de 26 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din aceeaș...

Trei elevi din Botoșani, premiați la Olimpiada Națională de Limba Franceză!

astăzi, 11:44

Trei adolescenÈ›i din BotoÈ™ani, elevi la un prestigios colegiu din municipiu, au fost premiaÈ›i la etapa naÈ›ională a Olimpiadei de Limba Franceză. Concursul s-a desfășurat la PloieÈ™ti, în...