De ce nu primim bon fiscal in piete sau la automatele de cafea si dulciuri - Ce spune legea

Inspectorii ANAF au demarat, in luna martie, ample controale si au dat amenzi uriase pentru societatile care nu dau bonuri fiscale. Insa care e situatia comerciantilor care vand produse agroalimentare in piete sau a automatelor de ssndvisuri si cafea?

Alin Chitu, tax partner la firma Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a explicat pentru Ziare.com ce prevede legea, si anume ca automatele comerciale (de cafea, de sandvisuri si alte produse similare) sunt scutite prin lege de la obligativitatea emiterii bonului fiscal.

"Insa aceasta prevedere este aplicabila cu conditia ca automatele comerciale sa aiba un sistem integrat de contorizare electronic si/sau mecanic, care sa permita inregistrarea, evidentierea si controlul sumelor incasate. Astfel, nu se poate imagina situatia in care consumatorul pleaca fara sa achite produsul livrat de un automat comercial, cata vreme plata este in mod obligatoriu anterioara primirii produsului", mentioneaza Alin Chitu.

Specialistul se refera la faptul ca, in cazul automatelor de cafea si sendvisuri, nu se aplica prevederea care a intrat in vigoare de la 1 martie, care mentioneaza ca in situatiile in care agentii economici nu elibereaza bon fiscal, desi au aceasta obligativitate, cumparatorii vor avea dreptul sa beneficieze de respectivele bunuri si servicii fara sa le plateasca.

Dar taranii din piete sunt obligati sa dea bon fiscal?

Si comercializarea produselor agricole in piete sau targuri intra in categoria exceptiilor de la obligativitatea emiterii bonului fiscal.

"Comertul ocazional cu produse agricole din productie proprie efectuat de catre producatorii agricoli individuali, autorizati in conditiile legii, este exceptat de la emiterea bonului fiscal. In opinia noastra, o problema poate aparea cu privire la incadrarea producatorilor agricoli ca realizand activitati de comert ocazional, caracterul 'ocazional' invocat in acest context nefiind definit de legislatia incidenta", a precizat Alin Chitu.

Deci putem vorbi de evaziune fiscala doar atunci cand operatorul economic "omite" emiterea bonului fiscal cu scopul diminuarii impozitelor de plata.

"Insa, in exemplele prezentate, din moment ce legea prevede o scutire de la obligatia de a emite bon fiscal, evaziunea fiscala comisa din acest motiv este exclusa", a incheiat specialistul.

Sanctiuni pentru societatile care nu emit bonuri fiscale

Fiscul a anuntat ca dispune, de la 1 martie, suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni, daca constata incalcarea uneia dintre obligatiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realitatii, precum si intocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat, se arata intr-un comunicat al ANAF.

La data suspendarii, unitatea este sigilata de echipa de control si se afiseaza la loc vizibil un anunt cu textul "Activitate suspendata de Antifrauda - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poștașii cer demiterea directorului Poștei Române. Sindicaliștii: ,,Este nevoie de manageri cu viziune strategică”!

astăzi, 15:55

Sindicatul poștașilor lor a trimis o scrisoare deschisă Guvernului în care cer demiterea directorului general al Poștei Române. Sindicaliștii spun că Valentin Șt...

Simulare Bacalaureat 2025: Calendarul oficial al examenelor. Când susțin elevii simularea la BAC!

astăzi, 15:15

Prima probă este cea scrisă la Limba și literatura română, conform ordinului de ministru, publicat în Monitorul Oficial. Datele pentru simulările probelor scrise, respectiv 24, 2...

Botoșaniul pe lista CJ-urilor care nu au avut nevoie de servicii juridice!

astăzi, 14:21

Ordonanța de Urgență nr. 26/2012, dată de Guvernul Ponta 1, ordonanță care urmărea reducerea cheltuielilor bugetare, stipula că instituțiile publice care au personal specializat în dome...