Consult la stat sau la privat? Aceasta e dilema gravidelor din România, care aleg în 50% dintre cazuri să meargă la particular pentru a-şi monitoriza sarcina, deşi plătesc asigurări de sănătate în sistemul de stat.
Jumătate dintre gravidele României aleg într-un an să meargă la consult pe perioada celor 9 luni de sarcină la un medic din sistemul privat, relevă o cercetare recentă a Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC). Deşi sunt plătitoare de asigurări de sănătate, 50% dintre românce preferă să plătească la particular decât să-şi monitorizeze sarcina la medicul din policlinica de stat. Explicaţii există, spune dr. Diana Nistorescu, directorul executiv al FONCP. "În sistemul privat se aşteaptă mai puţin şi-n plus se dezvoltă o relaţie între medic şi pacientă".
Ce analize sunt gratuite pentru gravide
Din păcate, multe dintre româncele însărcinate nu-şi cunosc drepturile şi nici faptul că au acces la un set de analize uzual, care include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total şi calciul ionic, magneziu, sideremia, sumarul de urină, urocultura, VDRL, HIV şi grupa sangvină şi Rh. "Gratuitatea nu include însă şi restul testărilor necesare, precum toxoplasmoza, Chlamydia, Rubeola, hepatita C şi B şi citomegal-herpesul. Toate acestea sunt extrem de costisitoare", susţine dr. Marina Luculescu, medic de familie. Nici măcar o ecografie nu intră în lista de gratuităţi, mai zice cu tristeţe Luculescu. Cu toate acestea, viitoarele mame efectuează într-un procent de 14,1% procedurile din standardul de control prenatal (CP) în luna a 7-a de sarcină, în vreme ce doar 11% dintre ele se supun controalelor în luna a 3-a de sarcină.
Potrivit analizei FONPC, femeile plătesc investigaţiile. Astfel, 59% dintre ele au scos bani din buzunar pentru ecografii, 21,2% pentru examenele de urină şi 34% pentru analizele de sânge. În ceea ce priveşte îngrijirea prenatală, gravidele au primit suplimentele de fier (60%) şi de acid folic (30%), în vreme ce 70% dintre ele spun că li s-au administrat, pe lângă acestea, şi vitamine pe perioada sarcinii. "Or, vitaminele sunt o modă, nu o practică corectă" - atenţionează dr. Nistorescu.
Cercetarea a arătat că mai mult de jumătate dintre femei nu ştiu că cineva care le poate acompania pe perioada naşterii, doar 27% cunoscându-şi acest drept. În vreme ce 26% dintre gravide au fost vizitate pe perioada travaliului, 52% dintre ele nu au primit nicio încurajare din partea celor apropiaţi.
74% dintre gravide aduc de acasă materiale consumabile
Odată devenită mamă, românca aduce de acasă materiale consumabile. 74% dintre femeile chestionate au declarat că n-au făcut excepţie de la regulă. Întrebate însă cum s-ar putea îmbunătăţi naşterea în România, 42% dintre chestionate nu au avut nicio propunere, 35% au susţinut îmbunătăţirea atitudinii personalului, în vreme ce 15% şi-ar dori condiţii mai bune de cazare.
Deşi 3% vorbesc despre absenţa medicamentelor, iar 14% invocă curăţenia. peste jumătate dintre femeile chestionate nu au nici o propunere de îmbunătăţire a condiţiilor din maternităţi. Să fie resemnare?
Articol complet in gandul.info
De ce fug femeile însărcinate de medicul de la stat
Stiri Botosani Friday, 12 March 2010 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!
astăzi, 20:32
Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...
Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!
astăzi, 19:50
Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...
Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!
astăzi, 19:10
Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...