De ce fug femeile însărcinate de medicul de la stat

De ce fug femeile însărcinate de medicul de la stat
Consult la stat sau la privat? Aceasta e dilema gravidelor din România, care aleg în 50% dintre cazuri să meargă la particular pentru a-şi monitoriza sarcina, deşi plătesc asigurări de sănătate în sistemul de stat.

Jumătate dintre gravidele României aleg într-un an să meargă la consult pe perioada celor 9 luni de sarcină la un medic din sistemul privat, relevă o cercetare recentă a Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC). Deşi sunt plătitoare de asigurări de sănătate, 50% dintre românce preferă să plătească la particular decât să-şi monitorizeze sarcina la medicul din policlinica de stat. Explicaţii există, spune dr. Diana Nistorescu, directorul executiv al FONCP. "În sistemul privat se aşteaptă mai puţin şi-n plus se dezvoltă o relaţie între medic şi pacientă".

Ce analize sunt gratuite pentru gravide

Din păcate, multe dintre româncele însărcinate nu-şi cunosc drepturile şi nici faptul că au acces la un set de analize uzual, care include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total şi calciul ionic, magneziu, sideremia, sumarul de urină, urocultura, VDRL, HIV şi grupa sangvină şi Rh. "Gratuitatea nu include însă şi restul testărilor necesare, precum toxoplasmoza, Chlamydia, Rubeola, hepatita C şi B şi citomegal-herpesul. Toate acestea sunt extrem de costisitoare", susţine dr. Marina Luculescu, medic de familie. Nici măcar o ecografie nu intră în lista de gratuităţi, mai zice cu tristeţe Luculescu. Cu toate acestea, viitoarele mame efectuează într-un procent de 14,1% procedurile din standardul de control prenatal (CP) în luna a 7-a de sarcină, în vreme ce doar 11% dintre ele se supun controalelor în luna a 3-a de sarcină.

Potrivit analizei FONPC, femeile plătesc investigaţiile. Astfel, 59% dintre ele au scos bani din buzunar pentru ecografii, 21,2% pentru examenele de urină şi 34% pentru analizele de sânge. În ceea ce priveşte îngrijirea prenatală, gravidele au primit suplimentele de fier (60%) şi de acid folic (30%), în vreme ce 70% dintre ele spun că li s-au administrat, pe lângă acestea, şi vitamine pe perioada sarcinii. "Or, vitaminele sunt o modă, nu o practică corectă" - atenţionează dr. Nistorescu.

Cercetarea a arătat că mai mult de jumătate dintre femei nu ştiu că cineva care le poate acompania pe perioada naşterii, doar 27% cunoscându-şi acest drept. În vreme ce 26% dintre gravide au fost vizitate pe perioada travaliului, 52% dintre ele nu au primit nicio încurajare din partea celor apropiaţi.

 

74% dintre gravide aduc de acasă materiale consumabile

Odată devenită mamă, românca aduce de acasă materiale consumabile. 74% dintre femeile chestionate au declarat că n-au făcut excepţie de la regulă. Întrebate însă cum s-ar putea îmbunătăţi naşterea în România, 42% dintre chestionate nu au avut nicio propunere, 35% au susţinut îmbunătăţirea atitudinii personalului, în vreme ce 15% şi-ar dori condiţii mai bune de cazare.

Deşi 3% vorbesc despre absenţa medicamentelor, iar 14% invocă curăţenia. peste jumătate dintre femeile chestionate nu au nici o propunere de îmbunătăţire a condiţiilor din maternităţi. Să fie resemnare?
 

Articol complet in gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
169

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
90

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
101

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...