De ce este salariul presedintelui ASF mai mare decat al chairman-ului SEC? Sau al Fed?

De ce este salariul presedintelui ASF mai mare decat al chairman-ului SEC? Sau al Fed?

 Dan Radu Rusanu, presedinte al Autoritatii pentru Supraveghere Financiara  

Venitul anual al chairmanului SEC (Securities  and  Exchange Commission) Mary Jo White, este undeva la 165.000$. Iar al fostului – mandatul lui tocmai ce a expirat – chairman al Fed (Federal Reserve), seful bancii centrale a SUA, Ben Bernanke,  in jur de 200.000$. Pe cand cel al presedintelui ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) bate binisor peste 280.000 dolari, brut.  Daca ne referim la net (ca sa nu-l suparam pe dl. Soviani, purtatorul de cuvant al ASF) este peste 225,000$.

Cum de este posibil?  Nu trebuie sa fii nu stiu ce expert ca  sa pricepi ca una este sa conduci o institutie cu peste 5000 de angajati (SEC-ul) care supervizeaza vreo 35.000 de entitati,  9.700 de fonduri mutuale, 10.000 de investment adviseri, care  administreaza  active de 44 trilioane (da, 44 de mii de miliarde de dolari, de vreo 300 de ori PIB-ul Romaniei) si alta 5-600 de angajati, si cateva sute de entitati.  Cat despre active chiar daca ar fi tot PIB-ul Romaniei "supravegheat" nu am atinge nici macar a trei suta parte  din ce supravegheaza  ei. In plus SUA este si la 150% PIB/capita fata de UE, si la 300% fata de Romania. Si totusi salariul sefei de la SEC este de doar de 3 ori mai mare ca salariul mediu din state.

De ce?  Simplu, bugetul SEC este aprobat de Congresul  SUA, pe cand cel al ASF este aprobat… tot de ASF. Motivarea acestei situatii este ca ASF se autofinanteaza, si ca nivelul de salarizare ar trebui sa corespunda unor functii similare din piata financiar-bancara. Iar legea finantelor publice nu permite transferul unor eventuale surplusuri catre bugetul de stat.

ASF este stat in stat, guvernata  dupa bunul  plac de Consiliu, care-si face singur legea, membrii  isi dau salarii cat le permit birurile incasate, care, cica, reprezinta  autofinantare, si trebuie musai cheltuite. Nu pot fi obligati de nimeni si de nimic, nici macar de Parlament.  Indiferent de rezultate, spagi sau trafic de influenta.  Independenta institutiei este masca sub care se ascunde de fapt recompensarea  grasa (legala, bazata insa pe legi strambe) a apropiatilor greilor politici, fie ca au sau nu rezultate profesionale , institutia fiind  impanzita de tot felul de neamuri , fini si  cumetri.

Spre deosebire de SEC, unde vorbim de un  buget aprobat de Congres, de specialisti renumiti, iar fondurile suplimentare care depasesc bugetul (si  la ei sunt venituri care intra direct in conturile SEC) se varsa la Trezorerie. Si  salariile nu depasesc de 33 de ori salariul mediu, ci doar de 3 ori, chit ca si ei se "autofinanteaza".

Spre deosebire si  de chairmanul Fed, al carui venit este stabilit tot de Congres, la un nivel decent si nu este secret, precum cel al Guvernatorului BNR.

Spre deosebire de bulgari, care au impus un salariu de baza  corelat cu salariul unor demnitari de varf, motivand insa obtinera unor bonusuri in baza rezultatelor profesionale.

Spre deosebire de orice logica a bunului simt.

La noi e pe dos. Legal.

Asta in timp ce Guvernul se vaita ca nu sunt bani, ca acciza, ca FMI, ca bla, bla.

CITESTE INTEGRAL PE contributors.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Crin Antonescu ar putea fi candidatul comun pentru președinție!

astăzi, 14:35

El ar fi fost prezent deja la o ședință de coaliție. Fostul lider liberal este alegerea de compromis, care să fie susținută de toate formațiunile. Social-democrații l-ar susține pe unul dint...

Apelul drumarilor către șoferii botoșăneni: ”Noi nu putem combate viteza excesivă cu sare!”

astăzi, 14:05

Știm cu toții că se aproprie sărbătorile de Crăciun și toată lumea e pusă pe grabă, ”dar vă rog să circulați cu atenție și să adaptați viteza la condițiile de drum!”. ...

Sărbătoarea care ne unește, tradițiile care ne definesc! Mii de botoșăneni la cel mai iubit festival al iernii! (Foto, Video)

astăzi, 12:34

La 35 de ani de la Revoluția care ne-a eliberat de comunism, într-o lume tot mai tehnologizată și mai distrasă de provocările contemporane de tot soiul, tradiția rămâne insula de au...