De ce ai nevoie de usturoi pentru viata si sanatate

Una dintre cele mai vechi plante medicinale din lume, usturoiul este utilizat pentru a preveni bolile cardiovasculare, scade tensiunea arteriala si te fereste de raceli.
 
Usturoiul a fost folosit ca remediu naturist inca de-acum 5.000 de ani, in India. Exista si scrieri chinezesti de-acum 3.000 de ani care ii slavesc puterile. Cu toate acestea, dupa ce s-a inventat penicilina, in 1928, lumea a cam uitat de miraculosul usturoi.
 
Usturoiul protejeaza inima
 
Cele mai recente studii situeaza usturoiul in lista alimentelor care reduc colesterolul si tensiunea arteriala, oferind protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a atacurilor cerebrale. De exemplu, un studiu realizat la Royal College of Physicians stipuleaza faptul ca dupa 4 saptamani de utilizare a usturoiului in dieta, poti reduce nivelul de colesterol cu pana la 12%.
 
Acelasi studiu releva faptul ca usturoiul contribuie la prevenirea formarilor cheagurilor de sange si reduce tensiunea arteriala cu 1 pana la 5 procente. Acest lucru ii determina pe coordonatorii studiilor sa declare ca usturoiul poate duce la scaderea incidentei atacului cerebral cu pana la 30-40%, si a bolilor de inima cu pana la 20-25%.
 
Usturoiul te fereste de raceala
 
Efectele antibacteriene ale usturoiului au fost descoperite in secolul al XIX-lea. Studii recente certifica puterea usturoiului de a tine departe infectiile. Astfel s-a constatat ca suplimentele zilnice pe baza de usturoi au redus cu pana la 50% riscurile voluntarilor de a raci. Mai mult, usturoiul a contribuit la vindecarea rapida in cazul unor raceli.
 
Specialistii spun ca un singur catel de usturoi pe zi este suficient pentru a-ti “aproviziona organismul cu vitaminele A, B, C, seleniu, iod, potasiu, fier, calciu, zinc si magneziu.
 
Unii cercetatori spun ca usturoiul poate contribui la prevenirea cancerului la stomac, insa mai este nevoie de studii suplimentare in acest sens.
  
"Efecte secundare" si contraindicatii
 
Pentru unele persoane, efectele secundare ale consumului de usturoi sunt arsurile gastrice si flatulenta. Mirosul respiratiei dupa ce ai consumat usturoi nu este nici el de neglijat.
 
Daca, totusi, vrei sa te bucuri de efectele benefice ale usturoiului fara sa resimti efectele secundare, il poti combina cu iaurt sau branza proaspata. De asemenea, mesteca patrunjel dupa ce ai consumat usturoi, pentru a neutraliza mirosul.
 
Atunci cand folosesti usturoi in mancare, zdrobeste-l sau taie-l si adauga-l cu doar 5 minute inainte de a fi mancarea gata.
 
Inainte de a lua orice supliment alimentar pe baza de usturoi, cere sfatul medicului, mai ales daca iei medicamente pentru subtierea sangelui sau aspirina. De asemenea, nu este indicat sa consumi usturoi sau sa iei suplimente inainte cu doua saptamani de o operatie chirurgicala intrucat creste riscul hemoragiilor.


sfatulparintilor.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat din Botoșani, dat în urmărire internațională pentru afaceri cu droguri!

astăzi, 17:17

Polițiștii au adus în țară un bărbat, de 33 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul stupefiantelor. Acesta a fost adus din Ola...

Incendiu într-o gospodărie din apropierea Botoșaniului, proprietarul a vrut să stingă singur flăcările și s-a ars pe față și mâini! (Foto)

astăzi, 16:56

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Orășeni Deal. O magazie a fost cuprinsă de flăcări. Proprietarul a încercat să stingă focul...

Al doilea caz de lepră confirmat în România după 44 de ani. Ce spun specialiștii despre riscul de transmitere a bolii

astăzi, 16:43

Un al doilea caz de lepră a fost confirmat, vineri, la o maseuză originară din Asia, angajată la un salon SPA din Cluj-Napoca, anunță Direcția de Sănătate Publică. Primul caz fusese anunțat...