De ce ai nevoie de usturoi pentru viata si sanatate

Una dintre cele mai vechi plante medicinale din lume, usturoiul este utilizat pentru a preveni bolile cardiovasculare, scade tensiunea arteriala si te fereste de raceli.
 
Usturoiul a fost folosit ca remediu naturist inca de-acum 5.000 de ani, in India. Exista si scrieri chinezesti de-acum 3.000 de ani care ii slavesc puterile. Cu toate acestea, dupa ce s-a inventat penicilina, in 1928, lumea a cam uitat de miraculosul usturoi.
 
Usturoiul protejeaza inima
 
Cele mai recente studii situeaza usturoiul in lista alimentelor care reduc colesterolul si tensiunea arteriala, oferind protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a atacurilor cerebrale. De exemplu, un studiu realizat la Royal College of Physicians stipuleaza faptul ca dupa 4 saptamani de utilizare a usturoiului in dieta, poti reduce nivelul de colesterol cu pana la 12%.
 
Acelasi studiu releva faptul ca usturoiul contribuie la prevenirea formarilor cheagurilor de sange si reduce tensiunea arteriala cu 1 pana la 5 procente. Acest lucru ii determina pe coordonatorii studiilor sa declare ca usturoiul poate duce la scaderea incidentei atacului cerebral cu pana la 30-40%, si a bolilor de inima cu pana la 20-25%.
 
Usturoiul te fereste de raceala
 
Efectele antibacteriene ale usturoiului au fost descoperite in secolul al XIX-lea. Studii recente certifica puterea usturoiului de a tine departe infectiile. Astfel s-a constatat ca suplimentele zilnice pe baza de usturoi au redus cu pana la 50% riscurile voluntarilor de a raci. Mai mult, usturoiul a contribuit la vindecarea rapida in cazul unor raceli.
 
Specialistii spun ca un singur catel de usturoi pe zi este suficient pentru a-ti “aproviziona organismul cu vitaminele A, B, C, seleniu, iod, potasiu, fier, calciu, zinc si magneziu.
 
Unii cercetatori spun ca usturoiul poate contribui la prevenirea cancerului la stomac, insa mai este nevoie de studii suplimentare in acest sens.
  
"Efecte secundare" si contraindicatii
 
Pentru unele persoane, efectele secundare ale consumului de usturoi sunt arsurile gastrice si flatulenta. Mirosul respiratiei dupa ce ai consumat usturoi nu este nici el de neglijat.
 
Daca, totusi, vrei sa te bucuri de efectele benefice ale usturoiului fara sa resimti efectele secundare, il poti combina cu iaurt sau branza proaspata. De asemenea, mesteca patrunjel dupa ce ai consumat usturoi, pentru a neutraliza mirosul.
 
Atunci cand folosesti usturoi in mancare, zdrobeste-l sau taie-l si adauga-l cu doar 5 minute inainte de a fi mancarea gata.
 
Inainte de a lua orice supliment alimentar pe baza de usturoi, cere sfatul medicului, mai ales daca iei medicamente pentru subtierea sangelui sau aspirina. De asemenea, nu este indicat sa consumi usturoi sau sa iei suplimente inainte cu doua saptamani de o operatie chirurgicala intrucat creste riscul hemoragiilor.


sfatulparintilor.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Meteorologii anunță vreme rea până marți dimineață: Averse, descărcări electrice și vânt puternic în toată țara!

astăzi, 12:40

Meteorologii anunţă averse, descărcări electrice, vânt puternic şi vreme deosebit de rece, până marţi dimineaţă. Vor fi maxime cuprinse în general între 11 şi 21 de g...

Șase depozite de deșeuri din România, două fiind din Botoșani, vor fi închise și ecologizate!

astăzi, 12:20

Șase depozite neconforme de deșeuri municipale vor fi preluate de Administrația Fondului pentru Mediu în scopul aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Econom...

Karatiștii din Botoșani au strălucit pe podium la Tiraspol! (Foto)

astăzi, 12:00

Într-o competiție de karate nu este vorba doar despre a câștiga sau a pierde, ci mai degrabă despre disciplină și respect. Cei mici își testează abilitățile și își d...