Ecologiștii din Europa sunt de astăzi mai fericiți, însă țările mai slab dezvoltate din Uniunea Europeană, printre care și România, vor avea foarte multe probleme de rezolvat în următorii zece ani.
Iar acest lucru după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi, miercuri, o propunere de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană.
Practic, se dorește ca până în 2030, în raport cu nivelul din 1990, emisiile de gaze cu efect de seră să scadă cu 55%, faţă de un obiectiv fixat în prezent la o diminuare cu 40%.
Scopul este de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Această țintă a Uniunii Europene, care va avea consecinţe pentru sectorul energetic, transporturi sau agricultură, "este prea mare pentru unii şi insuficientă pentru alţii. Însă economia şi industria noastre o vor putea face", a declarat Ursula von der Leyen în primul său discurs privind starea Uniunii susţinut în Parlamentul European.
Pentru a contribui la realizarea obiectivului, ea a precizat că 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi şi credite de 750 de miliarde de euro, pe care UE ca întreg le va împrumuta, ar trebui obţinut prin obligaţiuni verzi.
Parlamentul European şi liderii din EU încă mai trebuie să ajungă la un acord asupra planului pentru 2030, însă și pentru români, ca pentru toți europenii, ca efect imediat, ar fi schimbarea a cel puțin jumătate din parcul auto și trecerea la mașini electrice s-au hibrid.