Datul pamantului in arenda – adevar sau provocare? Schema simpla a escrocheriei pamanturilor date in arenda

Zi de zi suntem martorii unei escrocherii ce se petrece chiar sub ochii nostri. Agricultura, bunaoara, cea mai importanta sursa de venit a tarii noastre, ignorata in prezent cu nonlasanata de autoritati si guvernanti, a devenit sursa unor afaceri cu pamanturi ale celor ce stiu sa profite de pe urma oamenilor simpli de la tara, de cele mai multe ori batrani neputinciosi, care cu buna credinta isi dau pamanturile in arenda.

In multe localitati de la tara arendasul face legea, el este cel care hotaraste ce si cum primeste proprietarul de pamant. Oamenilor nu doar le sunt exploatate pamanturile dar le sunt exploatate si drepturile! De cele mai multe ori, in cazul in care arendatorul cere bani in locul produselor, acestora li se ofera in mod abuziv un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata.

Asa se face ca arendasul primeste pamantul, primeste subventia, ridica recolta iar taranul plateste impozitul si primeste "chirie" o cantitate de 500-600 kg de grau sau banii aferenti la jumatate de pret! Exista cazuri in care nici aceasta chirie nu s-a primit pe motiv ca "nu s-a facut". Acest lucru este posibil pentru ca cei mai multi care au semnat, oameni batrani sau fara scoala, nici nu au cerut un exemplar de la contract, nu stiu ce au semnat. Practic este vorba de un abuz, arendasul foloseste un contract ale carui clauze sunt prevazute expres in beneficiul acestuia fara a i se lasa posibilitatea proprietarului de pamant de a-si aparea interesele prin modificarea acestora inainte de a semna. In contract nu sunt prevazuti termeni echilibrati, care sa apere interesele ambelor parti. In plus contractul prevede ca arendatorii nu pot scoate pamantul din "asociatie", datorita unei clauze de termen pe 10 ani. De asemenea, in cazul vanzarii, arendasul are prioritate.

Ce spune noul Cod Civil despre arendare?

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, la 1 octombrie 2012, legea arendarii nr. 16/1994 a fost abrogata. Astfel, noul regim juridic al arendarii este prevazut la sectiunea a treia aCodului Civil - Reguli particulare in materia arendarii. Noutatile sunt:
 
-Arendarea poate fi facuta pe durata nedeterminata. “Daca durata nu este determinata, arendarea se considera a fi facuta pentru toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca in anul agricol in care se incheie contractul, potrivit textului legii.

-Contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, in caz contrar este lovit de nulitate absoluta. Sub sanctiunea unei amenzi civile stabilite de instanta de judecata pentru fiecare zi de intarziere, arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local.

In conditiile in care bunurile care fac obiectul arendei sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului trebuie a se depune la fiecare unitate administrativ-teritoriala.

-Pentru a fi asigurata continuitatea in exploatare, contractul de arendare se reinnoieste de drept, pentru aceeasi durata, daca niciuna dintre parti nu a comunicat cocontractantului, in scris, refuzul sau cu cel putin 6 luni inainte de expirarea termenului. In cazul terenurilor cu destinatie agricola, refuzul se face cu cel putin un an.

-In cazul in care arendatorul vrea sa vanda bunurile agricole arendate, noua reglementare ii acorda dreptul de preemptiune arendasului.
Subarendarea totala sau partiala este interzisa

Ce pot face arendatorii pentru a se apara de abuzurile arendasilor?

In primul rand trebuie negociat contractul si trebuie pastrata o copie cu valoare de original.
Pentru a se apara de posibile abuzuri (neplata arendei sau plata echivalentului  la un pret  mult mai mic decat cel practicat pe piata) este imperios necesar sa se precizeze in  contract cantitatea ce urmeaza a fi data ca arenda sau echivalentul in bani, suma exacta.

De asemenea arendatorul trebuie sa-si inregistreze contractul la Consiliul Local, pentru ca in cazul in care termenii contractuali nu se respecta (arendasul nu-si achita darile) contractul sa aiba titlu executoriu.

Arendatorul trebuie sa aiba in vedere, in cazul in care doreste sa vanda terenul, ca arendasul are dreptul de preemptiune, ceea ce inseamna ca acestuia i se va face oferta de vanzare cel dintai, si ulterior( in cazul in care arendasul nu doreste sa cumpere terenul sau nu ofera pretul dorit de proprietarul pamantului) se poate vinde pamantul unor terte persoane.


Casa de avocatura Coltuc sustine initiativa unor contracte de arenda corecte si sprijina stoparea abuzurilor arendasilor prin infiintarea asociatiei "Arenda: Responsabilitate si respect si a petitiei “Stop abuzurilor arendasilor!".

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...