Datoriile scolilor catre constructori, pasate autoritatilor locale!

Datoriile scolilor catre constructori, pasate autoritatilor locale!
Restantele financiare pe care unitatile de invatamant din judetul Botosani le au catre constructori raman in continuare o problema nerezolvata. Din punctul de vedere al Ministerului Educatiei, lucrurile par insa foarte simple.

Deputatul Catalin Buhaianu a declarat ca a purtat o discutie cu ministrul educatiei vizavi de aceasta problema, iar pozitia Ministerului este aceea ca primariile ar trebui sa plateasca constructorii, asta in cazul in care au prins in constructia bugetului bani pentru acest lucru. Si asta deoarece contractele au fost incheiate intre administratiile publice locale si constructori, nu intre Minister si constructori.

“Teoretic, Ministerul nu este parte in contract. Pe de alta parte, cand s-au incheiat contractele, respectiv in 2007 pana in primavara lui 2008, cand guvernarea era a PNL, nu exista Legea responsabilitatii fiscale, ceea ce ar face sa se complice si mai mult situatia pentru ca, daca pana acum lucrai si dadeai in judecata, statul era obligat sa iti restituie banii conform hotararii judecatoresti, acum nu mai ai nici posibilitatea de a ataca in instanta. Legea responsabilitatii fiscale spune exact faptul ca lucrezi de cati bani ai alocati, daca nu ai alocati, sistezi lucrarile", a spus deputatul Catalin Buhaianu.

El a precizat ca Ministerul si-a canalizat resursele financiare catre investitii mari, insa se fac in continuare demersurile necesare pentru ca arieratele la nivel local sa fie stinse.

“Timpul trece si cei care au investit si au lucrat pe banii lor acum sunt in postura in care sa aiba foarte mari probleme de functionare. S-au decapitalizat efectiv si au facut-o pe riscul lor. De anul trecut si pana anul acesta sunt cateva societati comerciale care au prestat activitati de constructie in unitatile de invatamant, cum este cazul si la Palatul Copiilor, unde nu s-au dat anul acesta bani, dar unde se lucreaza. Fiecare constructor isi asuma riscul", a adaugat Buhaianu.

La ora actuala, la nivelul judetului Botosani, datoriile scolilor catre constructori sunt de 30 de milioane de lei. In unele cazuri, constructorii au actionat in judecata, si desi au hotarari definitive si irevocabile, inca nu si-au primit banii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
113

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
190

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
417

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...