Datoria publică a României, în creștere. Pe ce s-au cheltuit banii împrumutaţi şi cât are de plătit fiecare român

Datoria publică României a crescut cu aproape 3 procente şi a ajuns la 40% din Produsul Intern Brut. Analiştii economici atrag atenţia că toţi banii împrumutaţi au mers spre cheltuielile statului, nu şi pentru proiecte care să asigure creştere economică. Este concluzia la care a ajuns Curtea de Conturi, într-o analiză pe ultimii doi ani. În acest timp, datoria fiecăruia dintre noi a crescut cu 500 de euro.

Dacă ar fi să plătească personal datoria statului, arată Digi 24, fiecare român ar avea de dat 3.000 de euro, cu 500 de euro mai mult faţă de acum doi ani. Datoria publică a ajuns la un total de 60 de miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Asta înseamnă aproape 40 la sută din Produsul Intern Brut, faţă de 37,3 la sută, cât era în 2012. Economiştii trag un semnal de alarmă.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: "O datorie de peste 40 la sută din PIB poate ridica probleme. Datoria publică în creştere poate fi sustenabilă în măsura în care investeşti sau direcţiile în care se duce acea datorie sunt unele productive şi-ţi permit să rambursezi acea povară suplimentară".

Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 - 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanțarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate.

Mai puţin de 1% din bani au mers către proiecte care să asigure creştere economică durabilă, aşa cum sunt investiţiile.

Anul trecut, statul a plătit dobânzi de peste 2 miliarde de euro pentru împrumuturile luate.

Bogdan Glăvan, economist: "Fiecare român, că e copil, student, pensionar sau salariat are o povară anuală de 500 de lei. Deci plătim multe sute de lei dobânzi doar la datoria publică".

În ultimii şapte ani, datoria publică a României s-a triplat, în special ca urmare a împrumutului de 20 de miliarde de euro luat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Oamenii de afaceri spun că pentru ca România să aibă creştere economică pe viitor, autorităţile ar trebui să reducă impozitele şi să micşoreze cheltuielile publice.

Octavian Bădescu, om de afaceri: "Soluţia este să laşi cât mai mulţi bani în buzunarele celor care îi produc. Trebuie să ai reduceri de taxe şi trebuie să ai echilibru bugetar, pentru că şi acest parfum de relaxare fiscală nu poate fi stabil".

Faţă de alte state europene, România este, totuşi, printre cel mai puţin îndatorate. Media UE este de 87% din PIB, potrivit Eurostat. Ţările europene cu cele mai mari datorii în prezent sunt Grecia, Italia şi Portugalia.

Evoluţia datoriei publice a României:

2008: 13,2% din PIB
2009: 23,2% din PIB
2010: 29,9% din PIB
2011: 34,2% din PIB
2012: 37,3% din PIB
2013: 38% din PIB
2014: 39,8% din PIB
2015: 39,8% din PIB

Datoriile statelor europene:

Grecia: 176% din PIB
Italia: 132% din PIB
Portugalia: 131% din PIB
...
România: 40%
Media UE: 87%

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Seară de poezie botoșăneană” la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani! (foto)

astăzi, 20:54

Eminescu a fost supranumit „Luceafărul poeziei româneşti” şi a rămas cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română, un remarcabil erudit şi milita...

„Vot pentru Adeline", noua escrocherie folosită de hackeri pe WhatsApp: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:54

Ulterior, aceste conturi sunt folosite pentru propagarea unor tentative de fraude online. În cazul de față, mesajul transmis de atacatori utilizează următorul text: „Bună! Vă rog ...

Ediție specială a unui festival cu seri de lectură nocturnă, desfășurată anul acesta la Botoșani! (foto)

astăzi, 17:20

Din 2022, Discuția secretă devine singurul festival de literatură itinerant din România, cu ediții integrale sau evenimente punctuale organizate și în alte orașe decît Aradul: ...