Datori vanduti la banci!

De la o luna la alta, tot mai multi botosaneni ajung pe lista neagra a datornicilor bancilor, pentru ca nu mai reusesc sa ramburseze la timp ratele aferente imprumuturilor contractate.

Ultimele statistici publicate de Banca Nationala a Romaniei, referitoare la structura creditelor si depozitelor in profil teritorial, arata o crestere alerta a restantelor pe care populatia din judetul Botosani o inregistreaza catre banci.

In 2010, din ianuarie pana in noiembrie, restantele botosanenilor, atat la creditele in lei, cat si la cele in valuta, au crescut cu aproape 80 de milioane de lei. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la creditele in lei.

Astfel, daca in ianuarie 2010 populatia avea restante, la creditele contractate in moneda nationala, de 85,6 milioane lei, in noiembrie, acestea au ajuns la 141,7 milioane lei. O crestere de peste 50% a restantelor s-a inregistrat si la imprumuturile in valuta. De la 18,5 milioane de lei, cat erau in ianuarie, anul trecut, valoarea ratelor neplatite la data scadenta, a ajuns in noiembrie la 41,9 milioane de lei.

Specialistii pun toata aceasta situatie pe seama masurilor de austeritate impuse anul trecut de Guvern. Acestia atrag insa atentia ca daca vor continua disponibilizarile, asa cum se anunta, numarul celor care vor fi in imposibilitate de a plati ratele va creste si se vor inmulti si cazurile de executare silita.

Potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei, in 2010 s-a inregistrat o diminuare in ceea ce priveste volumul imprumuturilor noi pe care le-au facut botosanenii. Putini sunt cei care s-au incumetat sa mai contracteze un credit, dat fiind si masurile restrictive impuse de unitatile bancare. Astfel, daca in luna ianuarie 2010 volumul creditelor curente contractate de populatie, in lei, dar in in euro, a fost de 1,7 milioane de lei, in luna noiembrie acestea au scazut la 1,5 milioane de lei. 

Bancile isi sfatuiesc insa clientii ca, in cazul in care ajung intr-o astfel de situatie, de a nu mai putea plati ratele, sa se adreseze lor, pentru a identifica solutii.

"Banca noastra are programe de restructurari de credite pentru clientii care intampina greutati in plata ratelor la credite. Abordarea este una punctuala, in functie de produsul sau produsele pe care le are clientul, de cauzele ce au determinat dificultatile in rambursare, de sursele de venit atat la acordarea creditului, cat si in prezent, precum si de de posibilitatile de redresare ale acestuia in viitor. Este foarte important insa ca toti clientii sa se adreseze bancii inainte de a inregistra restante, pentru ca in acest fel se pot identifica mai multe solutii, procesul restructurarii fiind mai dificil ulterior unui astfel de eveniment", a precizat Laura Petrehus, sef Serviciu PR in cadrul Bancii Transilvania.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șofer dubios tras pe dreapta de polițiști, a fost dus direct la spital!

astăzi, 17:55

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Dorohoi....

Baloane și prăjituri pentru copiii născuți prematur din Botoșani, cel mai mic prunc are 660 de grame! (Foto)

astăzi, 17:16

Se sărbătorește începând cu anul 2008 și a fost inițiată de către EFCNI – European Foundation for Care of Newborn Infants. 17 noiembrie este ziua în care un membru fonda...

Primăria Municipiului Botoșani va fi iluminată în mov de Ziua Mondială a Copiilor Născuți Prematur!

astăzi, 16:21

Primăria Municipiului Botoșani se alătură și în acest an campaniei de susținere a copiilor născuți prematur. Prin iluminarea clădirii principale a municipalității în culoarea...