Daniel Morar: In toate sectiile verificate pana acum de DNA s-au descoperit indicii sau probe ca votul a fost fraudat in proportie de 5-10-15 la suta

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat duminica seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca in dosarul "Referendumului", in care secretarul general al PSD Liviu Dragnea este urmarit penal, procurorii au constatat ca la scrutinul din 29 iulie au votat in localitatile de domiciliu militari aflati in Afganistan, detinuti aflati in inchisoare, decedati sau chiar persoane care nu exista.

"In toate sectiile verificate pana acum in dosarele DNA au fost constatate nereguli. Sunt zeci de sectii de pe raza a cinci judete. In toate acestea s-au descoperit indicii sau probe ca votul a fost fraudat in proportie de 5%-10%-15%", a declarat Morar.

Seful DNA despre dosarul Referendumului - Dragnea:

- dl Liviu Dragnea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, pana cand o instanta spune altceva
- comunicatul de presa al DNA reprezinta o sinteza a actului de incepere a urmaririi penale a procurorilor, iar acel comunicat trebuie citit in intregul lui
- nu faptul ca si-a propus o prezenta, ci modul in care s-a urmarit obtinerea acestei prezente, iar procurorii scriu in actul de incepere a urmaririi penale anumite mijloace prin care aceasta prezenta s-a vrut atinsa, iar acele mijloace sunt unele ilicite, dupa cum reiese de acolo.

- sa va spun istoria acestui dosar: ca urmare a referendumului in 29 iulie, au existat sesizari ale unor persoane fizice, ONG-uri, observatori, partide. In urma acestor sesizari, procurorii DNA si ai Parchetului General s-au sesizat si au format dosare penale. Primul pas a fost ridicarea listelor electorale.
- din simpla lectura a acestor liste s-au constatat aspecte care constituiau prin ele insele indicii de comitere a unor fapte penale.
- procurorii au vazut ca pe listele electorale, in dreptul a zeci de persoane aparea aceeasi semnatura, deci era deja un indiciu clar ca semnaturile fusesera falsificate.
- tot prin compararea listelor electorale, s-a putut vedea persoane care au votat multiplu: erau si pe listele permanente si pe cele suplimentare, uneori chiar din aceeasi localitate.
- apoi, exista niste reguli cu privire la folosirea urnei mobile. Trebuie facuta o cerere, care trebuie depusa la biroul sectiei de votare inainte de inceperea votului. S-a constatat ca au fost foarte multe situatii in care aceste cereri nu au existat si daca au existat, iar, au fost semnate de aceeasi persoana.
- mai departe, verificand bazele de date, s-a constatat ca exista liste cu fantome, persoane care nu exista, seria si numarul de buletin sau CNP-ul nu au fost identificate in bazele de date.
- au fost persoane care nu au votat: ele erau plecate in strainatate, la munca, dar ele apar ca au votat.
- exista persoane din teatrele de operatiuni: militari care se afla la Kandahar, care au votat acolo sau nu - nu stim, dar cu siguranta au votat in localitatile lor natale, in conditiile in care erau in Afganistan.
- exista persoane decedate care figureaza ca au votat; exista persoane care se aflau in penitenciar, pentru executarea unor pedepse, si care au votat, iarasi, in localitatile natale.
- toate acestea duceau la ideea unei fraude, motiv pentru care a fost inceputa urmarirea penala si se desfasoara aceste verificari pentru infractiuni cuprinse in legea referendumului sau in alte legi, inclusiv in legea de combatere a faptelor de coruptie.

- in toate sectiile verificate pana acum in dosarele DNA au fost constatate nereguli; sunt zeci de sectii de pe raza a cinci judete; in toate acestea s-au descoperit indicii sau probe ca votul a fost fraudat in proportie de 5%-10%-15%.
- daca cineva isi inchipuie ca procurorii s-au dus la intamplare atunci cand si-au orientat activitatea catre aceste sectii se insala, exista niste indicii; procurorii au niste metode de investigatie si prima este observatia: s-a putut vedea, de pilda, ca intr-o sectie rurala cu 1.000 de votanti, 400 au votat in ultimele trei ore, intre 20 si 23; in alta sectie au votat 600 de persoane in acelasi interval.
- toate aceste indicii date de o prezenta peste firesc, peste medie intr-o anumita zona, s-au confirmat apoi in cercetarile efectuate.
- infractiunile din legile electorale nu sunt de competenta DNA, ci a parchetelor obisnuite; daca in afara de aceste infractiuni gasim si unele de competenta DNA, atunci le putem instrumenta, pe principiul conexitatii; in cazul de fata este acel articol 13, pentru ca, asa cum reiese din actul procurorilor, s-a ajuns, cel putin in acest moment, la o concluzie ca lucrurile acestea nu au avut loc intamplator, semanau.
- parchetele obisnuite au trimis pana acum in judecata oameni, in special alegatori pentru vot multiplu, care au si fost condamnati.

- (despre achetele desfasurate de procurori in sate) procurorul poate sa audieze oriunde, sa faca ancheta, cu conditia sa respecte legea; s-a luat aceasta decizie pentru ca erau de audiat sute de persoane, majoritatea in varsta, care altminteri ar fi trebuit sa faca deplasarea, pentru judetele din sud, la Bucuresti; era chestiune de bani, de posibilitate de deplasare. Procurorii si ofiterii de politie au audiat acolo, li s-au respectat drepturile, prin urmare acele exemple de revolta a unora dintre cetateni, prezentate si rostogolite de televiziuni, au fost, din punctul meu de vedere, limitate.
- asemenea incidente de nemultumire a unor persoane audiate au loc si la sediul parchetului, adica sunt momente in care, in birou, cel cercetat te insulta sau te ironizeaza, nu e nimic nou.
- nu investigheaza nimeni persoanele pentru ca au votat sau cu cine au votat; sunt intrebate daca au votat, din moment ce apareau pe doua liste sau aceeasi semnatura figura in dreptul a 30 de cetateni; sunt foarte multe situatii in care oamenii au spus `nu am votat` si atunci lucrurile s-au lamurit.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...