Producătorii români au adăugat o substanță interzisă, în fructe și legume. Cele mai riscante alimente sunt merele și cartofii. Consumul acestor alimente pe termen lung poate crea afecțiuni grave și, totodată, femeia însărcinată își poate pierde fătul.
În România se comercializează fructe și legume cu extrem de multe pesticide. Medicii ieșeni spun că cel mai toxic pesticid depistat este imazaliul, E233, substanță interzisă în Uniunea Europeană.
Fructele și legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte, fapt pentru care medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și oferă o serie de indicații prin care să recunoaștem alimentele contaminate.
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a efectuat teste și a identificat zece substanțe nocive introduse în fructe și legume.
„Merele și cartofii sunt cele mai riscante. Aproximativ 98 la sută din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid. Din păcate, nu există antidot pentru acest tip de intoxicație. Tratamentul este doar asimptomatic. Pentru tratarea unui pacient intoxicat, esențiale sunt decontaminarea și suportul vital. Recomandăm celor care simt că sunt expuși acestor riscuri să sune la centrul de toxicologie sau la 112”, a precizat doctorul ieșean Tudor Ciuhodaru.