CUZA - Taxele ascunse de dupa admiterea la facultate

Odată încheiată admiterea, proaspeţii studenţi au aflat că mai au de plătit taxe. Sumele nu sunt mari, dar, susţin tinerii, universităţile nu au făcut cunoscute în materialele de promovare cheltuielile care urmează în prima zi de studenţie.

Cele mai mari taxe post-admitere sunt la UMF "Gr. T. Popa". Aici, indiferent de specializare taxa este de 150 de lei. "Taxa de înscriere se achită pentru procesarea documentelor, iar taxa de înmatriculare a fost în fiecare an, este o tradiţie", a spus prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină.

La majoritatea facultăţilor de la Universitatea de Arte "George Enescu", taxa de înmatriculare este tot de 150 de lei. În Copou, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" taxa de înmatriculare este de 50 de lei la toate facultăţile. Pe site-ul instituţiilor nu apare însă nicio informaţie publică cu privire la aceste taxe.

Taxă de înscrieri doar pentru absolvenţii la buget!

La Universitatea "Al. I. Cuza" plătesc taxă de înmatriculare doar studenţii admişi la buget. Taxa este de 40 de lei şi este cerută la toate facultăţile. Pe site-ul universităţii, la capitolul admitere, sunt făcute publice doar informaţiile cu privire la taxele de înscriere şi cele de şcolarizare.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi pe materialele de promovare ale facultăţilor. De exemplu, pe pliantul de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor se precizeză că taxa de înscriere este de 250 de lei, însă la capitolul "precizări importante" se spune doar că persoanele admise la buget trebuie să "achite taxa de înmatriculare şi să prezinte chitanţa comisiei de admitere", fără să se precizeze valoarea. Nici pe site-ul instituţii nu există informaţii cu privire la taxa de înmatriculare.

La Universitatea "Gh. Asachi" nu s-a stabilit încă valoarea taxei. "Este la latitudinea fiecărei facultăţi ce sumă stabileşte. Anul trecut foarte multe facultăţi nu au perceput altfel de taxe", a spus prof. univ. dr. Alexandru Sălceanu, purtător de cuvânt la Universitatea Tehnică. (Ziua de Iasi)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plaja NATURALĂ din Botoșani care atrage mii de turiști. Are nisip fin, iar prețurile sunt mai mici decât la malul mării!

astăzi, 14:44

O plajă naturală, cu nisip fin, s-a format pe Prut, la barajul de la Stânca Costești, în județul Botoșani. Locul, numit de localnici și turiști „Marea Moldovei”, atrage ...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Hidrologii au prelungit Codul Galben!

astăzi, 14:15

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit Codul galben, până mâin...

Botoșani: O tânără de 17 ani și fiica ei de 4 luni au dispărut de acasă. Poliția cere ajutorul populației!

astăzi, 13:12

La data de 27.07.2025, ora 09.00, numita Pupaza Maria-Larisa, din oraș Darabani, județul Botosani, de 17 ani, a plecat voluntar de la locuința de domiciliu, împreună cu fata sa, Padurariu So...