Cuvinte de care ne ferim degeaba

Unele cuvinte din limbă sunt folosite foarte rar din cauza şanselor mari de a fi asociate cu limbajul obscen. Spre exemplu, cum aţi privi un om care v-ar spune că sunteţi futil, v-ar invita să luaţi loc pe futelniţă şi v-ar oferi o pulie la preţ redus?

Astfel, în loc de pulie, lumea preferă să folosească fulie. Numai că termenul din urmă nu are nicio legătură cu primul. În timp ce pulia desemnează roata cu şant pe care se montează o frânghie sau o curea pentru a transmite o mişcare circulară (da, e roata aia metalică de lângă radiator), fulia este o narcisă sau o podoabă de pietre preţioase în forma acestei flori. Pulie se trage din franţuzescul poulie. Dacă aţi face o comandă de piese din Franţa, o să vedeţi că "poulie" este exact o roată metalică, folosită fie la maşină, fie la scripeţi.

Staţi, mamă! Colea, pe futelniţă!

Futelniţă este un cuvânt ciudat. Este un regionalism din zona Maramureşului, iar nimeni nu poate băga mâna în foc că bătrânii zonei nu au glumit puţin atunci când au folosit prima dată acest cuvânt. Însă futelniţă înseamnă pat, iar cei mai mulţi dintre maramureşenii de astăzi îl folosesc fără niciun fel de jenă. Spre exemplu, pe forumurile de discuţii, oamenii îşi amintesc amuzaţi cum cineva din zona Maramureşului a invitat colindătorii să ia un loc pe futelniţă.

Întrebam mai sus cum aţi privi un om care vă numeşte futil? Ideea e să nu vă supăraţi prea tare. Dezamăgiţi puteţi fi, deoarece futil înseamnă lipsit de valoare, de importanţă, de interes. Ba chiar, conform DEX 98, un tip futil este lipsit de seriozitate, neserios, frivol. Cuvântul se trage din latinescul futilis, ajuns în română pe filieră franceză (futile). Cuvântul există şi în engleză, însemnând exact acelaşi lucru. Exemplu este chiar numele unui site, Futile Democracy.

O soartă mai bună, în sensul că apare mai des, a avut cuvântul "irefutabil". Poate şi pentru că nu are un sinonim satisfăcător în limba română. Conform DEX, desemnează un argument "de necombătut, absolut convingător". Datorită folosirii frecvente, cuvântul este cunoscut pentru adevărata semnificaţie, spre deosebire de "suratele" de mai sus.

În Marele Dicţionar de Neologisme, apărut în 2000, apare şi cuvântul muiaj, care are, evident, puţine şanse să se impună. Dacă îi întrebi însă pe marinari (de recomandat este ca întrebarea să fie adresată de bărbaţi), pe lângă câteva zâmbete, te vei alege şi cu adevărata semnificaţie: manevra de aruncare a ancorei. Totodată, cuvântul împrumutat din franceză (din mouillage) semnifică locul de ancorare.
 

Sursa: verticalnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...