Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

Informatorii Securității pot scăpa de verificările CNSAS, dacă regulamentul instituției va fi modificat, așa cum doresc unii dintre reprezentanții partidelor.

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de verificare a foștilor informatori ai poliției secrete. Printr-un artificiu, foștii colaboratori ai Securității pot scăpa de verificări.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat marți, 26 martie, numirea a zece membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), potrivit Europa Liberă.

Noii veniți sunt Sorin Mărgărit, Andreea Oana Grigorescu, Florin Homorean, Mădălin Hodor și Adrian Petcu. Sulfina Barbu are mandatul decalat, valabil până în 2029.

Patru membri își păstrează funcțiile: botoșăneanul Cătălin Boris Precul, Constantin Buchet, Germina Nagâţ și Ladislau Antoniu Csendes.

O interpretare proprie

În acest timp, în interiorul CNSAS mocnește un scandal deoarece vechea majoritate dorea schimbarea procedurii prin care un fost colaborator al Securității poate fi verificat, în ciuda faptului că aplică cu succes această procedură de 15 ani.

Subit, în toamna anului trecut, colegiul CNSAS a decis să interpreteze regulamentul propriu astfel: dacă o persoană renunță la funcția care atrage verificarea sa de către Colegiu, procedura încetează imediat.

Sute de dosare ale informatorilor vor rămâne sub lacăt dacă se interpretează regulamentul de verificare.

Toate procesele de până acum câștigate de CNSAS cu foști lucrători sau colaboratori ai Securității comuniste aveau ca pornire data la care CNSAS se autoseziza sau era sesizat pentru verificarea unei persoane.

Potrivit legii, Consiliul verifică din oficiu candidații la alegeri, revoluționarii din 1989, demnitarii și membrii asociațiilor și fundațiilor.

Până în toamna anului 2023, odată începute verificările, acestea erau duse până la capăt și, în funcție de ce găseau cercetătorii în dosarele Securității, era sesizată Curtea de Apel pentru a stabili dacă persoana respectivă a colaborat cu Securitatea comunistă.

Cererea misterioasă

În octombrie 2023, o persoană care era verificată a cerut Colegiului să oprească cercetările deoarece nu mai deține calitatea de membru fondator al unei asociații.

Conducerea CNSAS a cerut o opinie de la Departamentul Juridic al instituției, care a stabilit că se impune respingerea cererii, deoarece practica instanțelor de judecată este clară.

Majoritatea din CNSAS, cu șapte la două voturi, a stabilit fără să motiveze că persoana care a cerut stoparea verificărilor are dreptate și a cerut juriștilor instituției să se conformeze opiniei sale.

Potrivit surselor Europa Liberă, printre partizanii schimbării procedurii de verificare sunt Sulfina Barbu, susținută de PNL, și secretarul general al instituției, Cătălin Boris Precul (numit de PSD).


*Cătălin Boris Precul (centru).

Drepturile omului, pretextul regulamentului nou

Cătălin Precul, prin funcția pe care o deține, și anume secretar general, coordonează CNSAS prin întocmirea ordinii de zi a ședințelor Colegiului și este susținut de Partidul Social Democrat.

Potrivit CV-ului, Precul avea doi ani în 1989, la momentul căderii comunismului. Născut pe 1987 la Vlăsinești, județul Botoșani, Cătălin Boris Precul a urmat cursurile Liceului Teoretic din Săveni, apoi Facultatea de Drept, în cadrul Universității ”Al. Ioan Cuza” Iași. După o scurtă carieră în mediul privat, Cătălin Precul a intrat în administrația publică, unde a fost consilier județean, fiind apoi șeful de cabinet al președintelui Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți.

A devenit membru al Colegiului CNSAS în 2018.

Întrebat de Europa Liberă care sunt motivele pentru care dorește modificarea regulamentului de funcționare al CNSAS, Cătălin Boris Precul spune că susține respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului.

„Interpretarea pe care o susțin este cea care reiese din prevederile OUG 24/2008 și ale Regulamentului de organizare și funcționare al CNSAS, în acord cu Rezoluția nr. 1096/1996 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, precum și cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a răspuns Precul pentru Europa Liberă. Citește integral pe Europa Liberă.ro...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...