Cum se culeg plantele medicinale

Cum se culeg plantele medicinale
Pentru cei care sunt preocupaţi să-şi procure singuri plantele medicinale ce cresc în mod natural în multe  zone ale ţării noastre, aducem în atenţie câteva sfaturi şi reguli cu privire la recoltarea acestora.
 
Pentru recoltarea şi păstrarea plantelor medicinale pentru uz propriu, este nevoie de un loc uscat şi hârtie. Astfel florile de tei se recoltează începând cu jumătatea lunii iunie, într-o zi însorită şi uscată. Cel mai bun moment pentru cules este atunci când majoritatea florilor au înflorit complet, existând numai câţiva boboci întredeschişi. Florile de tei se aşază pe coli de hârtie, într-un singur strat, într-o încăpere uscată şi aerisită, unde planta se lasă  la uscat.
 
Culesul la lumina lunii

 
Unele plante se recoltează în zori, pe rouă, ca să nu li se usuce fructele, sau noaptea, la lumina lunii. Altele se pot recolta numai după ce se ridică roua. Frunzele de degeţel roşu (Digitalis purpureae folium) se recoltează numai pe timp însorit, între orele 11:00 şi 14:00, când conţin cea mai mare cantitate de substanţe active. Plantele medicinale nu se recoltează  pe timp de ploaie. Cel mai bun timp pentru recoltarea lor este cel cald şi noros. Frunzele, părţile aeriene şi florile se recoltează  pe vreme stabilă, cu soare, fără umiditate, după rouă. Recoltarea plantelor ce conţin uleiuri volatile se face pe timp noros sau dimineaţa înainte de răsărit. Speciile pentru seminţe sau fructe se recoltează pe timp răcoros, dimineaţa sau seara. Rădăcinile şi celelalte părţi subterane ale plantelor (tuberculi, rizomi) se recoltează toamna târziu, du-pă veştejirea frunzelor, sau primăvara devreme, înainte de formarea mugurilor sau lăstarilor. Părţile aeriene (tulpini, frunze, flori) se vor recolta cu puţin timp înainte de înflorirea completă sau în perioada de înflorire.   
 
Calendarul recoltării câtorva plante medicinale uzuale
 
Perioadele de recoltare corespunzătoare celor mai uzuale plante medicinale sunt: afin: august-septembrie, anason: august-septembrie, muşeţel: mai-iunie, angelică (rădăcini, rizomi): septembrie-noiembrie, muştar negru: iulie-august, busuioc: iulie-septembrie, nuc (frunze): mai-iunie, cătină albă: august-octombrie, chimen: iulie-august, cicoare (partea  aeriană): iulie-septembrie, cicoare (rădăcini): septembrie-octombrie, cimbrişor: mai-august, cimbru de grădină: mai-iulie, pătlagină: mai-octombrie, coada-calului: iulie-septembrie, coada-şoricelului: iunie-septembrie, coriandru: iulie-august, porumb (mătase): iunie-iulie, rostopască: aprilie-iunie, salcâm (flori): aprilie-mai, salvie (flori): iunie-august, gălbenele: iunie-octombrie, soc: mai-iunie, sulfină: iunie-septembrie, sunătoare: iunie-august, tei: iunie-iulie, levănţică: iunie-iulie, măceş: august-octombrie, ţintaură (partea  aeriană): iulie-septembrie, măghiran: iulie-august, mentă: mai-septembrie, urzică: mai-octombrie, valeriană (rădăcini, rizomi): octombrie. 
 
Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge, potrivit ziarului Capital“, o cifră de afaceri cumulată de aproape un miliard de euro anual. Potenţialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în ţara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăţi terapeutice certe.

ziarullumina.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fost antrenor la Foresta: ”Acum Botoșaniul are 25 de ani peste Suceava în multe domenii!”

astăzi, 08:45
75

Profesorul Marin Barbu regretă că fotbalul sucevean a ajuns foarte jos. Foresta Suceava s-a desființat, iar cele mai bune echipe din județ sînt Șomuz Fălticeni, care joacă în play-o...

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
217

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
322

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....