Cum sa faci o cafea racoroasa in zilele toride

Temperaturile ridicate parca ne taie orice pofta de a bea un lichid mai cald. Si totusi nu putem renunta la cafeaua cea de toate zilele.

Cafeaua cu gheata – varianta racoroasa si revigoranta a cafelei de dimineata e o binecuvantare in zilele de vara. Desi la prima vedere pare simplu de facut, nu e suficient sa torni doar niste cafea proaspata peste cateva cuburi reci. Este o adevarata arta sa faci cafea cu gheata, iar metoda mai sus mentionata nu este cea potrivita.

Cafeaua este o bautura sensibila si nu suporta bine schimbarea brusca de temperatura. De cele mai multe ori, daca torni cafea fierbinte peste cuburi de gheata, vei obtine o bautura slaba, cu gust usturator si acru.
 

Cum sa faci o cafea rece si buna?

Depinde de gustul tau si de felul in care percepi bautura rece. Daca vrei o cafea rece care sa aiba acelasi gust cu cea pe care o bei si fierbinte dimineata, atunci trebuie sa o infuzezi in apa fierbinte. Daca vrei ceva complet diferit de cafeaua pe care iti place sa o bei calda, atunci metoda de infuzare la rece va fi cea potrivita. Varianta de cafea rece facuta din cafea fiarta va avea o aroma puternica, in timp ce cafeaua infuzata la rece va avea un gust discret si natural.

Metoda la cald – este originara din Japonia si nu presupune fierberea cafelei, ci sa o lasi sa infuzeze in apa fierbinte. Iti trebuie un filtru de cafea din hartie sau din panza si un recipient potivit in care sa pui cateva cuburi de gheata. Chiar daca nu ai recipientul palnie, folosit in mod traditional pentru aceasta metoda, suntem siguri ca te vei descurca si cu o cana obisnuita.

Incalzeste apa pana cand incepe sa fiarba. Pune intr-un filtru de hartie cateva lingurite de cafea, in functie de taria pe care o doresti, si toarna incet apa firbinte pestea ea, astfel incat pe masura ce cafeaua infuzeaza si curge in recipientul cu gheata se raceste instantaneu. Metoda nu va altera gustul cafelei pentru ca aceasta este racita instantaneu cand ajunge la cuburile de gheata.

Metoda la rece – pentru aceasta metoda iti trebuie putin mai multa rabdare si timp de asteptare, dar merita efortul. Vei obtine o cafea cu o aroma moderata si cu un gust mai placut pentru ca boabele prajite de cafea nu mai trec prin procesele chimice declansate de apa fierbinte ca mai inainte.

Prin metoda la rece aromele sunt extrase mai incet si nu se modifica, iar multa lume o prefera pentru ca gustul cafelei rezultate e mai putin acid. Ca sa o faci acasa amesteca cafea proaspat macinata cu apa rece (1 parte cafea, 5 parti apa) si lasa-le acoperite timp de 12 ore. Strecoara apoi printr-o sita sau strecuratoare deasa peste cuburi de gheata si lapte.

Gusturi noi pentru cafeaua de vara

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a pregati cafeaua rece poti sa ii dai o aroma suplimentara pentru o cafea cu adevarat speciala.

Lapte condensat - cei care prefera cafeaua neagra si tare, vor da un pas inapoi in fata acesti propuneri. Dar vor observa ca o cafea rece este un pic mai buna cu un strop de zahar. Daca ii adaugi si o lingurita plina de lapte condensat peste cafeaua rece indulcita vei obtine o bautura bogata si cremoasa asemanatoare frappe-ului.
Agita si amesteca – e metoda italiana de a face cafea rece. In restaurantele italiene cel mai adesea vei primi un Shakerato. Adica, un espresso foarte dulce amestecat bine cu gheta int-un shaker de cocktail. Poti face si tu asta acasa daca ai un shaker. Foloseste cafea facuta la filtru si toarn-o peste cateva cuburi mari de gheata cu lapte sau zahar. Agita bine si strecoara intr-un pahar. Vei vedea ca la suprafata se va ridica un deget de spuma.
Esenta de citrice – lamaia si cafeaua merg foarte bine impreuna. Pentru o cafea speciala de vara poti sa torni espresso peste cateva felii de lime si gheata. In functie de preferinte poti sa adaugi si un stop de lapte.
Cafea tare cu gust de cocktail - o cafea rece poate sa te racoreasca in dupa-amieze fierbinti, dar poate sa fie si un rasfat in serile de vara. In locul unei Irish Coffee fierbinte poti incerca o cafea rece cu un adaos de rom, brandy sau lichior de anason.

sursa: foodstory

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...

DNA Suceava l-a plasat sub control judiciar pe managerul Spitalului Mavromati!

astăzi, 18:18

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, l-au ridicat miercuri dimineață, 22 ianuarie, pe managerul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, Corneliu Prepeli...