Cum să cheltuiești mai puțin pe benzină: 10 metode eficiente de reducere a consumului la mașina ta

Cum să cheltuiești mai puțin pe benzină: 10 metode eficiente de reducere a consumului la mașina ta
Carburanții se scumpesc de la o zi la alta, doar în 2010 prețul crescând cu 30%. În această situație, pe lângă protestele cu mărunțiș la benzinării, șoferii trebuie să se gândească cum pot reduce consumul de carburanți al mașinii lor.

1. Cu cât mașina este mai grea, cu atât va consuma mai mult. Îndepărtați, deci, greutățile nenecesare din portbagaj (biciclete, patine, role, haine, scule inutile), suporturile de biciclete sau de ski-uri de pe capotă, atunci când nu le folosiți. Încă un truc: nu umpleți rezervorul la maxim, va îngreuna mașina în mod inutil. Jumătate de rezervor la o alimentare este suficient.

2. Verificați presiunea cauciucurilor săptămânal. Dacă presiunea este sub cea recomandată de fabricant, consumul de carburanți poate crește chiar și cu 30%, din cauza frecării suplimentare cu carosabilul.

3. Faceți revizia la mașină. Un motor nereglat și filtrele de aer neschimbate pot conduce la o creștere a consumului de chiar 25%.

4. Nu lăsați mașina să se încălzească prea mult, înainte de a porni la drum. Dacă motorul merge în timp ce mașina stă pe loc, consumă mai mult decât în mers: într-o oră de încălzire pe loc, mașina consumă cu de la 1,1 litri mai mult la 4 litri mai mult decât într-o oră de mers. La mașinile de acum sunt suficiente 30 de secunde de "încălzire a motorului", după care trebuie doar să nu accelerați brusc.

5. Nu accelerați și nu frânați brusc. Fiți atent la traficul din fața dumneavoastră, pentru a nu fi obligat să procedați la manevre bruște. De exemplu, în loc să apăsați pe frână, este mai economicos să încetiniți luând piciorul de pe accelerație. Păstrați suficientă distanță față de mașina dinainte, pentru a evita opriri nenecesare. Plecarea de pe loc consumă cu 20% mai multă benzină decât în cazul accelerării de la 10 km/h. În general, condusul agresiv poate crește consumul de benzină cu până la 33%, pe autostradă și cu 5-10% în oraș.

6. Păstrați, pe cât posibil, o viteză constantă. Nu circulați cu viteză prea mică sau prea mare: astfel, o mașină care merge cu 80km la oră poate consuma cu 20-30% mai puțin decât una care circulă cu 110km/h. Asta înseamnă că viteza legală poate fi utilă chiar și buzunarului.

7. Mențineți mașina în cea mai înaltă treaptă de viteză posibilă. Dacă supraturați motorul, acesta va consuma mai mult.

8. Păstrați-vă mașina cât mai aerodinamică, se va reduce frecarea și va consuma mai puțin. Asta înseamnă de la a îndepărta suporturi de biciclete sau ski-uri sau portbagaje adăugate până la simplul gest de a spăla mașina. Chiar dacă reducerea consumului e mică, pe perioade lungi va fi rentabil.

9. Nu folosiți benzină cu cifră octanică mai mare decât este indicat de fabricantul mașinii. Foarte puține mașini au cu adevărat nevoie de benzină tip 99, cea tip 95 fiind, cel mai adesea, foarte bună. Vă va costa mai puțin.

10. Gândiți-vă dinainte de a pleca ce drumuri aveți de făcut și alegeți cel mai bun traseu. Asta implică și să vă interesați unde sunt ambuteiaje și unde veți aștepta degeaba în trafic, consumând mai mult carburant.


Sursa: b365.realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
119

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
366

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
67

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...