Cum recunoști roșiile cu gust. Gheorghe Vlad, legumicultor: Tot secretul este în "căpăcelul galben" al tomatelor

Legumele româneÈ™ti, obÈ›inute din seminÈ›e de soiuri româneÈ™ti, sunt foarte apreciate, însă puternic concurate pe piață de legumele de import. Câteva trucuri pot ajuta cumpărătorii să identifice producătorii agricoli autentici È™i roÈ™iile, ardeii sau castraveÈ›ii româneÈ™ti care păstrează gustul de odinioară.

Președintele Asociației Producătorilor de Legume, fermierul Gheorghe Vlad a dezvăluit cum pot fi recunoscute legumele produse după tehnici tradiționale de producătorii autohtoni. El spune că deși nu forma dă gustul gustul și calitatea, ea este un indiciu.

Ardeiul românesc sau roÈ™ia românească sunt, de regulă, neuniforme. "Nu sunt ca cele din import, de parcă ar fi trase prin inel sau lucrate la strung. Sunt mai neuniforme ca aspect. Gustul È™i-l păstrează dacă sunt plantate în pământ. Solul românesc are foarte bune calități È™i nu este nevoie să se intervină decât dacă are anumite carenÈ›e, ca adăugire. Dar fertilizatorii sunt foartescumpi È™i noi, legumicultorii din zona Vidra, nu mai utilizăm îngrăsămintele chimice", a declarat Gheorghe Vlad, iniÈ›iatorul programului "Dor de gust", o asociere a legumicultorilor pentru a vinde în marile lanÈ›uri de magazine.

Hibrizii se coc până în dreptul codiÈ›ei

Referitor la roÈ™ii, cele de soi vechi nu au forme cilindrice, iar un element important este semn clar că tomata are gust È™i dulceață. "MulÈ›i fug de capacul galben care, de fapt, sesizează zaharurile din fruct. De aceea, dacă acesta este foarte greu de sesizat, spunem că roÈ™ia aceea nu are gust. RoÈ™iile care sunt hibride se coc până în dreptul codiÈ›iei È™i nu mai păstrează zaharuri. Capacul galben la o tomată nu trebuie privit ca un dezavantaj când se cumpără roÈ™ia. Aceasta oricum se taie atunci când se consumă È™i el poate fi îndepărtat", a explicat Gheorghe Vlad.

Fermierul din Vidra, judeÈ›ul Ilfov, are un sfat practic È™i pentru cei care îÈ™i doresc să cumpere legume din piață: să nu se lase păcăliÈ›i. Astfel, Vlad spune că doar un procent mic de legumicultori pot fi întâlniÈ›i în pieÈ›ele din marile oraÈ™e È™i asta dintr-un motiv simplu: agricultorii nu au timp să È™i producă, să È™i vândă marfa. Mai mult, chiar È™i cei care vând la marginea drumului È™i pretind că valorifică legume de la ei din curte, pot fi prinÈ™i cu minciuna. "Eu am acum ardei gras, capia È™i tomată. Atât. Ca producător, nu pot să am o multitudine de produse agricole. Mai am la câmp dovlecei, care se fac mai târziu, dar ca aspect la tarabă, un producător autentic poate să aibă 3-4 produse. Mai mult nu poÈ›i să ai", a declarat Gheorghe Vlad, conform agrointel.ro.

Legumicultorul din Vidra este iniÈ›iatorul programului "Dor de gust", o formă de asociere prin care producătorii agricoli au început livrările în marile magazine din toată România. Programul beneficiază de centre de colectare È™i este în curs de extindere în toată È›ara, deja mai multe judeÈ›e fiind înscrise.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a ajuns la spital după ce s-a lovit singur la cap, chiar în fața polițiștilor!

astăzi, 19:00

Un bărbat de 35 de ani, din judeÅ£ul BotoÅŸani, a ajuns la UPU după ce, fiind în stare avansată de ebrietate, s-a dezechilibrat ÅŸi a căzut cu capul de ciment în timpul legitimării de...

Ce salariu primește un îngrijitor de animale din Botoșani, care lucrează la stat!

astăzi, 18:00

StaÈ›iunea de Cercetare-Dezvoltare pentru CreÈ™terea Ovinelor È™i Caprinelor PopăuÈ›i BotoÈ™ani caută în perioada aceasta un îngrijitor pentru animale. Candidatul care va obÈ›ine postul ...

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în toate lunile anotimpului rece. Șoferii trebuie să țină cont de un detaliu

astăzi, 17:00

Legea rutieră din România nu impune montarea anvelopelor de iarnă la o anumită dată, singurul detaliu important fiind legat de prezenÈ›a gheÈ›ii sau a zăpezii pe drumuri. Potrivit clarificÄ...