Cum ramai cu mai multi bani in buzunar? PFA, conventie civila sau angajat prin carte de munca?

Ce contract sa alegi ca sa ramai cu cat mai multi bani in buzunar la sfarsit de luna? Sa fii angajat in baza unui contract fix de tipul "carte de munca", sa ai o conventie civila, un PFA sau poate chiar un SRL? Cum e mai bine?

Expertii spun ca orice forma de contract in afara de cel care implica statutul de angajat cu carte de muncapoate fi mai avantajoasa financiar pentru persoana in cauza, dar depinde foarte mult de intelegerea pe care o ai cu platitorul sau beneficiarul serviciilor tale!
 
"La PFA, de exemplu, poate fi avantajos sa ai si un singur contract, cu o singura firma, dar trebuie sa fii foarte atent sa nu poti fi reconsiderat de autoritati ca si dependent", a explicat Cristian Radulescu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHOUSE.
 
El a mai spus ca toate formele de existenta care au regim special de impozitare, cum ar fi PFA, contract de drepturi de autor, conventiile civile sau contractul de administrator sunt mai bune, cel putin teoretic, decat contractul de munca.
 
Potrivit lui Cristian Radulescu, avand in vedere ca a fost reintrodus statutul special pentru microintreprinderi, nici aceasta optiune nu este de neglijat.
 
"Trebuie sa existe insa o mare atentie intrucat Fiscul poate reclasifica un contract intre societatea A si societatea B ca avand statut de dependenta din punct de vedere fiscal si ca este o forma de angajare mascata, caz in care situatia devine riscanta", a punctat partenerul de la TaxHOUSE.
 
La randul sau, Gabriel Biris, partener fondator la Casa de avocatura Biris Goran, a explicat pentru incont.ro ca "orice formula ar alege, persoana in cauza trebuie sa fie atenta sa nu fie in culpa pentru o activitate dependenta adica are concediu medical, program de lucru, foloseste resursele beneficiarului s.a.m.d.".
 
"Fiscul a devenit cel putin la nivel declarativ mult mai agresiv in departajarea activitatilor dependente de cele independente, a spus Gabriel Biris.
 
El a mai aratat ca in continuare "cele mai eficiente modalitati de plata sunt contractele de drepturi de autor, conventiile civile, contractele de prestari servicii, contractele cu o PFA, precum si contractele de administrare", scrie incont.ro.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, la Botoșani cu actele în neregulă!

astăzi, 20:00

În cursul zilei de joi, 31 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 291 C, în comuna Hili...

Apelul unui preot din Botoșani: „Vă rugăm, ajutați-ne să-i putem ajuta pe bolnavii imobilizați la pat!”

astăzi, 19:15

Cine dispune de saltele și nu le mai folosește sau cine poate cumpăra o saltea (care costă in jur de 200 lei) și un prelungitor de 3-5 m (costă in jur de 35 lei), alină astfel suferinta zilnic...

Începe Gala Excelenței în Afaceri: În seara aceasta aflăm Topul Județean al Firmelor 2024! (Foto)

astăzi, 18:37

În aceste momente, afaceriștii județului se reunesc în cadrul celui mai mare eveniment de business din Botoșani, Gala Excelenței în Afaceri. Evenimentul, care are loc în...