Cum ne răcorim locuința fără aer condiționat. Sfaturi utile pentru a face față caniculei

Cum ne răcorim locuința fără aer condiționat. Sfaturi utile pentru a face față caniculei

Facturile mari la energie electrică le-au dat de furcă românilor încă de iarna anului trecut. Iar vara aceasta vor mai băga în priză și aerul condiționat, un alt mare consumator de energie electrică. În zilele următoare, România se va confrunta cu temperaturi extrem de ridicate. Vestea bună este că sunt modalități prin care vă puteți răcori locuința fără a consuma energie electrică. 

Pe timpul verii 30% din căldură vine prin ferestre. Daca trageți draperiile puteți scădea temperatura din interiorul locuinței. Este recomandat să folosiți draperii black out, care blochează razele soarelui și izolează natural camera.

Ca să suportăm mai ușor temperaturile ridicate pe timpul verii, renunțăm la așternuturile sintetice și optăm pentru lenjerii de pat răcoroase, care absorb foarte bine umezeală. Cele mai potrivite materiale sunt cele din in și bumbac.

Un alt sfat este să evitați supraîncărcarea locuinței. „Este important să nu încărcăm apartamentul sau casa în care locuim cu foarte multă mobilă. Mobila încarcă spațiul și nu lasă aerul să circule cu ușurință. Toate ușile pe care le avem în casă să le lăsăm deschise, astfel încât să circule aerul”, a spus Mara Eliza Barza. PR Home&Deco, citată de Digi24.

„Este foarte util să avem gheață pe timp de vară în casă pentru că o putem folosi pentru băuturi răcoritoare și chiar putem pune gheața în boluri să ținem în casă și cu apă, astfel aerul va fi mai proaspăt”, a adăugat ea.

Cine are un balcon spațios îl poate amenaja astfel încât să păstreze locuința răcoroasă mai mult timp.

„Se poate pune și o copertină de-a lungul balconului sau pe anumite porțiuni în fața ferestrelor, astfel încât să blocheze razele soarelui. Putem achiziționa direct plante crescute, copăcei în ghivece sau braduți în ghivece și ele cresc și în timp. Îi putem achiziționa în fața ferestrelor sau îi putem pune pe toată lungimea terasei”, a mai spus Barza.

Atunci când suntem nevoiți să mergem afară, medicii spun că trebuie să ținem cont de câteva reguli.

Daciana Toma - medic de familie: „Este important să folosim pălării. Vorbim despre haine din bumbac, in, subțiri, din culori deschise. Sunt evitate culorile închise care țin, atrag senzația de caldură. Folosirea de creme cu factor de protecție”.

Valul de căldură anunțat se va extinde în mai multe țări. Pe lângă România sunt vizate Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia și Albania.

Editor : R.A.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se fac bani din voucherele de vacanță. Ministerul Turismului anunță controale în perioada următoare

astăzi, 08:49
27

Vânzarea voucherelor de vacanță a devenit noua afacere necurată a românilor. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor bani cash. Par...

Calendar Ortodox: Odovania praznicului Schimbării la Faţă a Domnului; Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei

astăzi, 08:41
18

Pomenirea vieţii şi pătimirii Sfântului Maxim Mărturisitorul s-a făcut în Biserica Ortodoxă la 21 ianuarie. Astăzi prăznuim aducerea la Constantinopol a sfintelor lui moaşte....

Bătrână snopită în bătaie într-un spital din Botoșani de o altă pacientă. Medicii spun că nu au personal de supraveghere

Vineri, 12 August 2022
607

O bătrână de 86 de ani, internată cu diagnosticul de demenţă, a fost bătută şi desfigurată de o altă pacientă într-un spital din Botoșani. Cadrele medicale spun că lipsa de pe...